Linia // Perje pe răchită sau russki mir din capul lui Diacov

poza MAHU RUBRICA

Comisia parlamentară cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media a audiat candidaţii la funcţiile de membri ai Consiliului de Observatori al Companiei Publice Teleradio Moldova. Unul dintre aceştia a fost Petru Macovei, preşedintele Asociaţiei Presei Independente, care, prezentându-şi viziunea, a spus că „o companie publică trebuie să promoveze valorile naţionale, limba română, în cazul nostru”.

Dinspre mardeiaşul Ţuţu s-a auzit un bâiguit: limbă rămână sau moldovneascî?. Amoeba a dat glas!
„Limba română, categoric”, i-a răspuns Macovei.

Aici sări ca ars Dumitru Diacov, cel care, născut în Kurgan, continuă să-şi imagineze că mai e în misiune la biroul TASS de la Bucureşti: „Da’ valorile naţionale a Republicii Moldova sau a României?”. Macovei: „…valorile bazate pe cultura şi istoria română”. Diacov: „Televiziunea naţională moldovenească e finanţată din banii moldovenilor!”

„Nu se împiedică nimeni de corupţie, se împiedică toţi de limba română!”, a replicat Maia Sandu, ministrul Educaţiei. „Da, sigur! Şi de istoria românilor”, a adăugat Diacov, fiu de „duşman al norodului”.

Episodul îmi aminteşte de experienţa mea, din 2004, când am picat două din trei concursuri pentru un post la Radio Moldova. De întrebările stupide ale „examinatorilor” – fosile de toate vârstele, de la octogenarul Victor Andon („Cum interpretaţi expresia инженер человеческих душ?) la cele mai tinere, precum Rodica Russu („Ce viteză de redactare aveţi?”) şi Sandu Sîtnik. Unii dintre ei lucrau, cu pseudonime, şi la radio Golos Rossii (acum Sputnik). În tot cazul, nicio schimbare la TVM.

Russki mir ne sugrumă în continuare în îmbrăţişarea sa de soft power. Şi nu doar sloganul, ci chiar însăşi această emisiune care cultivă ramuri ruseşti pe arborele culturii moldave sau, cu alte cuvinte, o emisiune miciurinistă care încearcă să crească perje pe răchită.

Rodica Mahu

The following two tabs change content below.