Linia // Păcat, păcat de sângele vărsat

poza MAHU RUBRICA

Mi-amintesc de prima aniversare de la 7 aprilie 2009. De patosul partinic jenant din tribunele improvizate pe scările din faţa Parlamentului păstrând încă proaspete urmele devastării. De luarea de cuvânt pe care mi-am smuls-o la cererea organizatorilor. Era desigur o onoare acordată mie de către „învingătorii revoluţiei” din aprilie 2009, pe care eu, o victimă „colaterală”, una din jurnaliştii atacaţi de poliţia lui Voronin în aprilie 2009, n-am apreciat-o, nu o apreciez nici acum.

După două procese pierdute cu poliţiştii ce mă arestaseră brutal, umilitor, lângă Guvern la 10 aprilie 2009, procese în care ei au dat doar declaraţii false, nu am absolut nicio încredere în toată justiţia din RM. De fapt, formal, instanţa recunoscuse vinovăţia celor doi poliţişti, Lilian Pântea şi Arcadie Catlabuga, de la Direcţia de Combatere a Crimei Organizate, Departamentul servicii operative, care m-au „reţinut în mod abuziv”. Cum însă „a fost depăşit termenul de prescripţie de trei luni din momentul săvârşirii contravenţiei”, plus o mie de alte chichiţe care mă incriminau mai mult pe mine, Judecătoria Buiucani a lăsat lucrurile în coadă de peşte. Până la urmă, eu am ieşit dezgustată de „dreptatea” ce mi s-a făcut, iar Pântea şi Catlabuga au rămas în sistem. Să urce pe scara ierarhică pentru că, nu-i aşa? sunt oameni loiali Puterii de până/ de după 2009.

Aşa că azi, după şase ani, nu mă miră deloc că Perju a fost lăsat să dispară – ca şi Papuc, de altfel – din sala de judecată. Că băieţii mutilaţi fizic şi moral în coridoarele morţii refuză să vorbească despre ce li s-a întâmplat, preferând să-şi trăiască viaţa, fără politică, fără căutări de dreptate, fără a participa la aniversări triumfaliste şi fără niciun orizont optimist în faţă.

Aflu ieri că Lilian Pântea e chiar şeful Direcţiei de Combatere a Crimei Organizate, la Departamentul servicii operative, sau cum s-o mai fi numind structura aceasta după reformare. Pentru mine chiar nu contează.

Rodica Mahu

The following two tabs change content below.