Linia // Exerciţii de numărare a românilor

poza MAHU RUBRICA

Eram la masă cu familia reunită în vacanţa de Crăciun când am auzit anunţându-se la radio (cred că era Radio Moldova, deşi pe urmă acolo s-a negat că ar fi fost difuzată această informaţie), între alte date statistice prealabile culese la recensământul din mai 2014, că „56,8% (1.655.326) s-au declarat moldoveni, 23,2% (675.299) s-au declarat români, 7,6% ucrainieni (221.992) și 5,46% ruși (159.065)”. Era în 30 decembrie, şi informaţia se transmitea online deja de câteva zile.

Nu am mai căutat atunci şi alte surse ca să mă edific. La 3 ianuarie, când mi-am deschis poşta electronică personală, am descoperit un mail datat cu 2 ianuarie, ora 3.45 PM, semnat de „şeful secţiei recensăminte ale populaţiei şi locuinţelor, dna Valentina Istrati”, cu toată informaţia de mai sus. În aceeaşi zi, BNS a transmis un comunicat anunţând mass-media că mail-ul cu pricina „a fost expediat de pe o adresă falsă, [email protected], care nu reprezintă BNS-ul”. Informaţia circula deja. Ceea ce se comentează şi se speculează pe marginea ei produce efecte.

Curios e că nu am găsit în arhivele principalelor agenţii de presă de la noi ştiri pe tema în cauză până în 2 decembrie (Moldpres). La BNS mi s-a spus că nota informativă oficială a fost făcută publică la ora 11.20 a zilei de 31 decembrie. Dar informaţia se ştia deja. Ne întrebăm: cum de coincid celelalte cifre în ambele surse? Sau rezultatele recensământului i-au speriat atât de mult pe prezumtivii ascendenţi la putere, făcându-i să recurgă la o suprimare a informaţiei difuzate. Sau aceasta a transpirat din interior, fiind dezminţită. S-ar putea să n-o aflăm niciodată. Este evident că cel care a favorizat ieşirea la suprafaţă a acestei şopârle mediatice, operând o foarte abilă manipulare, a lansat-o la timpul potrivit – în toiul sărbătorilor de iarnă, când nu avem nici parlament, nici guvern, când e atât de fragilă majoritatea parlamentară.

Marţi, 6 ianuarie, am vorbit la telefon cu dna Inna Maslo, director general adjunct al Biroului Naţional de Statistică, care mi-a spus că instituţia pe care o reprezintă s-a autosesizat cu privire la falsa informaţie diseminată. Doamna Maslo mi-a declarat că nu poate să bănuiască pe nimeni din cadrul BNS, că nu crede că este o scurgere de informaţie şi că aşteaptă acţiuni din partea Procuraturii Generale, MAI şi SIS, cărora le-a solicitat sprijinul pentru a afla autorul care a răspândit aceste informaţii eronate.

Nu am nevoie să-mi spună BNS din cine mă trag, cine sunt eu şi copiii mei. Totuşi, dacă admitem că pot fi adevărate datele din capul acestor rânduri şi noi, românii, reprezentăm deocamdată aproape un sfert din populaţia trecută prin recensământ, trebuie să ne cerem toate drepturile de cea mai mare minoritate din RM, din moment ce nu ni se recunosc drepturile de naţiune constitutivă a acestui stat.

Rodica Mahu

The following two tabs change content below.