Linas Linkevicius: „UE nu mai crede R. Moldova pe cuvânt”

Guvernările declarate proeuropene ale R. Moldova au umbrit procesul de integrare europeană, prin faptul că au permis delapidarea unui miliar de dolari și alte acte de corupție, a declarat ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Linas Linkevicius, aflat în vizită la Chișinău, transmite radiochisinau.md.

Într-o conferință de presă comună cu ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Andrei Galbur, diplomatul și-a exprimat și nemulțumirea în legătură cu faptul că autoritățile moldovene nu au ținut cont de opinia Comisiei de la Veneția atunci când au schimbat sistemul electoral.

Aflat în vizită oficială la Chișinău, ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Linas Linkevicius, nu ezitat să critice autoritățile moldovenești, pe care le-a îndemnat să depună mai multe eforturi pentru lupta reală împotriva corupției, pentru asigurarea independenței reale în sistemul de justiție, dar și a mass-media. Diplomatul a amintit despre faptul că autoritățile moldovenești au admis delapidarea unui miliar de dolari din sistemul bancar. „Ne amintim că acum câțiva ani, forțele politice care se declarau proeuropene au tolerat sau au facilitat furtul unui miliard din buget, dar și alte acte de corupție, ceea ce a pus o umbră asupra integrării europene. Uniunea Europeană și Lituania, de asemenea, nu va mai tolera asemenea cazuri de corupție și crime financiare”, a spus el.

Întrebat despre inițiativa Partidului Democrat, aflat la guvernare, de a introduce în textul Constituției integrarea europeană, în calitate de orientare strategică a Republicii Moldova, ministrul lituanian a subliniat că Uniunea Europeană va judeca doar după fapte, nu după declarații: „Noi vom susține totul ce este proeuropean, totul ce apropie Republica Moldova de Europa, dar ne vom face concluziile în funcție de cum vor evolua lucrurile, de activitățile reale, de reformele adevărate. Asta e mai important”.

Ministrul moldovean al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Andrei Galbur, a subliniat că stipularea în Constituție a vectorului proeuropean de dezvoltare ar fi o garanție a păstrării acestuia, indiferent de schimbarea guvernărilor: „O asemenea modificare a Constituției va aduce o valoare adăugată procesului de integrare europeană. Ține de decizia Republicii Moldova de a opera asemenea modificări”.

Ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius, și-a mai exprimat nemulțumirea și față de schimbarea sistemului electoral în R. Moldova, fără ca guvernarea să țină cont de recomandările Comisiei de la Veneția. Oficialul a subliniat că va fi monitorizat modul de implementare a noii legislații electorale moldovenești.

 • Aurel

  Iar pentru asta ar trebui să-i mulțumim lui Filat, care umbla cu drapelul UE pe la TV-uri, da pe la spate fura miliarde. Au muncă grea cei de la guvernare, dar realizările și rezultatele lor dau speranțe mari, UE e pregătită să accepte cererea de aderare a RM în 2018 dacă vor fi reaalizări

 • Anatol Blanari

  Da bre, desigur lumea nu are încredere, dar stai să vedem dacă va fi recupera miliardul, din câte am văzut se așteaptă un al doilea raport Kroll care prevede o strategie de recuperare a banilor furați!

 • Marcel

  Se doreste fapte, adica reforme, colaborari, schimbari in toate domeniile, iar daca sincer, aceste lucruri deja se vad, ca de altfel, nici Linas nu mai venea in Moldova daca lucrurile nu stateau astfel.

  • Anton Calugher

   omul are dreptate, ncii eu n-as avea increde in prieten pe nume Filat dupa ce i-am dat si tone de bani si el m-a tradat… ei, acuma, asa sau altfel, tot vin bani pentru reforme, si poate e mai bine ca peste tot sunt experti europeni care monitorizeaza cum se cheltuie banii si ajuta in reforme!