Limpezirea apelor

MIRCEA-V.-CIOBANU

Lucruri ciudate se produc pe globul Moldovei, demonstrând a câta oară că tărâmul acesta mirific e rupt dintr-o carte fantastică a vreunui Jonathan Swift. Un oarecare om de afaceri (fie şi unul prosper, dar – fiţi atenţi! – pus sub urmărire penală sub acuzaţie de fraude în proporţii deosebit de mari) organizează conferinţe de presă. Dă note societăţii, ţine lecţii de morală, comentează şi dojeneşte mediul politic, juridic, economic. E un fel de guvernator general al tuturor băncilor, un fel de ministru din umbră al economiei şi al finanţelor, un fel de ministru al sporturilor pe baze obşteşti şi – tot pe baze obşteşti – şef de protocol la guvern şi preşedinţie.

Pe contrasens, un „simplu” deputat în parlament, asistat (sic! – doar asistat) de speakerul legislativului, primeşte vizita preşedintelui unui stat străin. Şi tocmai aici – nicio conferinţă de presă, niciun comunicat privind această întâlnire înaltă din subterană!

Nişte partide parlamentare se prăbuşesc, brusc, în top la numai două luni de la scrutin, iar o formaţiune încă inexistentă urcă vertiginos în aceleaşi sondaje. Prim-ministrul nou desemnat îşi justifică în fiecare zi actele de studii (medii!). Recte: i le justifică ministrul educaţiei. Cum să mai lucreze omul, dacă trebuie să-şi menajeze zilnic (im)postura?

Cu toate acestea, cariera prim-ministrului nu depinde de nedumeririle deputaţilor. Dacă şefii partidelor minoritar-majoritare vor decide, premierul va guverna până la amurgul zeilor actuali. Or, tocmai asta voiam să întreb: cine sunt zeii, cine sunt stăpânii adevăraţi, cine sunt cei cu pânea şi cuţitul, cei cu foarfecele de moaşă ale deciziilor?

Bun sau rău, roşu, roz, verde, albastru sau pestriţ pe dinăuntru, e normal ca politicianul să reprezinte populaţia care l-a ales. Sigur că astea s-ar rezolva printr-o limpezire a apelor. Dacă judecăm după comportamentul politicienilor şi dacă urmărim încotro duc sforile, constatăm că există un singur om de care ascultă toată alianţa şi toţi preşedinţii PD, PLDM şi PCRM. E logic (chiar dacă este un tip indezirabil pentru multă lume) ca el să fie preşedintele ţării. Or, nici Voronin, nici Lucinschi, nici Snegur nu au fost numaidecât cei mai iubiţi dintre pământeni.

Ca să-i putem cere ceva, individul trebuie să aibă o funcţie reprezentativă. Altfel, el răspunde doar de businessul său. Ce să-l întrebi pe un simplu deputat despre posturile sale de televiziune sau despre ce a discutat cu preşedintele altei ţări? Iată pe preşedinte e normal să-l întrebi şi să-i monitorizezi paşii. Cum să-i întrebi pe Gaburici şi pe Candu ce caută în fruntea unor instituţii, când alţii sunt cei care i-au desemnat în aceste funcţii, le dau indicaţii şi le cer socoteală? Dar cum să nu fie nedumerit alegătorul, dacă şeful cabinetului de miniştri nu e preşedintele partidului majoritar (din parlament sau, cel puţin, din coaliţie), dacă speakerul nu e liderul formaţiunii pe care o reprezintă?

Eu nu am înţeles până la capăt de ce Vlad Filat nu (mai) poate fi prim-ministru. Iese că oricui va fi destituit cândva de legislativ (printr-o simplă însumare de voturi) i s-ar putea inventa o formulă similară (care nu solicită demonstraţie!), anulându-i-se definitiv cariera politică. Apropo, Filat a mers degeaba la CEDO. Ar fi fost normal să se adreseze instanţelor judiciare de la noi. Să i se demonstreze vina sau nevinovăţia! Să fie reabilitat legal, dacă nu are nicio vină. Or, dacă motivul demisiei era just, de ce chiar cei care l-au demis cu acuzaţie de corupţie fac acum alianţă cu el? Şi de ce procuratura nu s-a autosesizat că un om care determină parcursul ţării (inclusiv reformele în justiţie!) este suspectat şi demis pe motive penal(izabil)e?

În fine, dacă oricum Vlad Plahotniuc conduce tot ce mişcă-n ţara asta, de ce să nu fie chiar el preşedintele ţării? Ca să fie la vedere. Ar fi limpede: votând acest partid sau alianţă, îl vei avea ca manager pe cel care reiese logic din calcule. Altfel, te gândeşti că ai ales „coaliţia europeană” în frunte cu speakerul Corman şi cu prim-ministrul Leancă, iar aceşti locotenenţi vor aduce justiţia europeană. Cea care va băga la răcoare căpeteniile acestor grupări proeuropene.
Eşti un naiv.

The following two tabs change content below.