Limba şi istoria despart diaspora

Un discurs din cadrul Congresului al V-lea al diasporei moldoveneşti a stârnit aplauze şi huiduieli în rândul participanţilor. Reacţia a venit după ce Anatol Fetescu, preşedintele Asociaţiei moldovenilor din Ucraina, a declarat că trebuie să păstrăm limba moldovenească. „Conducerea Moldovei promovează limba şi literatura altui stat. Impune istoria românilor în loc de istoria Moldovei”, a opinat Fetescu.

Pe de altă parte, Ala Mândâcanu, preşedintele diasporei moldoveneşti din Canada, a opinat că limba română trebuie să-şi găsească locul binemeritat în Constituţia RM.

Premierul Vlad Filat a comunicat că „suntem cetăţeni ai Republicii Moldova”. „De aceea trebuie să muncim şi să contribuim împreună la fortificarea acesteia, promovând valori şi adevăruri istorice”, a menţionat Filat.

Nu a rămas impasibil nici preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, care i-a îndemnat pe cei prezenţi să tindă spre valorile europene, care promovează „unitatea prin diversitate”. „Fără respect reciproc şi toleranţă, nu vom fi niciodată europeni”, a comunicat Lupu.

În aceeaşi ordine de idei, premierul Vlad Filat a anunţat că, în timpul apropiat, va fi deschisă o ambasadă a Republicii Moldova în Canada şi va fi creat Biroul pentru relaţia cu diaspora. „Biroul va activa în cadrul Cancelariei de Stat şi va avea atribuţia de a facilita relaţia cu diaspora”, a menţionat premierul.

Unii reprezentanţi ai diasporei s-au arătat rezervaţi faţă de anunţul de creare a Biroului. Astfel, Dorin Duşciac, reprezentantul diasporei moldoveneşti în Franţa, menţionează că va pune la îndoială autonomia instituţiei atâta timp cât Biroul va activa în cadrul Cancelariei de stat.

Congresul diasporei moldoveneşti are loc o dată la doi ani. Anul acesta, participă circa 100 de persoane, reprezentanţi ai diasporei din peste 30 de ţări.

În acelaşi timp, organizatorii menţionează că ediţia aceasta este una deosebită, pentru că la pregătirea Congresului s-au implicat activ reprezentanţi ai comunităţilor de moldoveni din Italia, Canada, Anglia, Franţa, Germania, Portugalia ş.a.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)