Limba Română, sub monumentul ocupanţilor?

În opinia lui Gheorghe Duca, monumentul dedicat Limbii Române îl va domina pe unul dintre cele mai înalte, masive monumente sovietice din Chișinău – „Monumentul eliberării”, amplasat de asemenea în fața Academiei de Științe a Moldovei.

În opinia lui Gheorghe Duca, monumentul dedicat Limbii Române îl va domina pe unul dintre cele mai înalte, masive monumente sovietice din Chișinău – „Monumentul eliberării”, amplasat de asemenea în fața Academiei de Științe a Moldovei.

La Academia de Științe a Moldovei au fost expuse săptămâna trecută 21 de schițe ale Monumentului consacrat Limbii Române ce urmează a fi înălţat în scuarul din fața AȘM

Autori ai schițelor Monumentului dedicat Limbii Române sunt sculptori, arhitecți, artiști plastici din Republica Moldova, România și Canada. În machetele propuse de plasticieni viitorul monument arată ca un nai, ca o peniță, ca o călimară, ca o fântână cu cumpănă, ca o carte uriașă cu foile dispuse în formă de rozetă, iar unele variante amintesc de Coloana Infinitului sau de Arcul de Triumf din Chișinău.

Schițe de monument în concurs

Scriitoarea Luminţa Dumbrăveanu consideră că acest concurs este înainte de toate unul de idei. Ea a mărturisit că în schiţa sa a ţinut să redea evoluţia Limbii Române, de la originile dacice până la figura emblematică, tutelară a lui Mihai Eminescu. Elementul central al proiectului propus de Luminița Dumbrăveanu îl constituie Alfabetul Latin, „pentru care s-a dat cea mai crâncenă luptă după ocupaţia din 1940”: Alfabetul Latin a fost cea mai mare victorie a Mişcării de Eliberare Naţională, când s-a scandat anume „Limbă, Alfabet!”.

Inițiativa de a ridica un Monument consacrat Limbii Române îi aparține lui Gheorghe Duca, președinte al Academiei de Științe a Moldovei (AȘM). Potrivit lui Gheorghe Duca, numele câștigătorului concursului de schițe ale monumentului va fi anunțat în luna mai 2014. Din juriul concursului fac parte 19 personalități ale culturii noastre, lingviști, filologi, reprezentanți ai Uniunii Scriitorilor și Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova. Proiectul câștigător va mai trebui aprobat de Primăria Municipiului Chișinău și de Ministerul Culturii, apoi de Guvernul Republicii Moldova.

Gheorghe Duca: „Va fi primul Monument consacrat Limbii Române din spațiul românesc”

Președintele AȘM menționează că nu a fost calculată deocamdată suma necesară pentru construcția acestui monument. „Credem că vor contribui cu mijloace financiare și Academia de Științe a Moldovei, și Guvernul Republicii Moldova, diferiți sponsori, precum și Guvernul României. Va fi primul monument consacrat Limbii Române din spaţiul românesc”, a declarat pentru JURNAL de Chișinău Gheorghe Duca.

În opinia lui Gheorghe Duca, monumentul dedicat Limbii Române îl va domina pe unul dintre cele mai înalte, masive monumente sovietice din Chișinău – „Monumentul eliberării”, amplasat de asemenea în fața Academiei de Științe a Moldovei. „Monumentul Limbii Române va trebui să fie mult mai impunător decât cel al eliberării”, susține preşedintele AŞM.

Monumentul „eliberării” nu va fi evacuat

La întrebarea dacă Academia de Științe va propune evacuarea monumentului „eliberării” din fața sediului AȘM, Gheorghe Duca a subliniat: „Academia de Științe nu poate veni cu așa o propunere, nu vrem să facem vâlvă în societate. Vom înălța Monumentul dedicat Limbii Române vizavi de cel al eliberării, dar credem că cel sovietic nu-l va eclipsa, dimpotrivă. Pe viitor, ar fi normal ca toate monumentele sovietice să fie scoase pe un teren în afara capitalei unde le vor putea vedea vizitatorii”.

Secretarul științific al AȘM, Aurelia Hanganu, a spus pentru JURNAL: „Suntem conștienți că la ora actuală monumentul eliberării nu poate fi scos din fața Academiei. Dar sunt convinsă că, în timp, acest monument sovietic va dispărea. Trei dintre autorii schițelor Monumentului Limbii Române propun ca să fie evacuat cel al eliberării. Urmează să vedem care proiect va fi declarat câștigător”.

Unul dintre participanții la concurs, sculptorul Valentin Vârtosu, a propus ca Monumentul dedicat Limbii Române să fie un Dorumetru cu înălțimea de 8 metri. Amintim că Valentin Vârtosu a creat de-a lungul anilor o serie de Dorumetre apreciate pe plan național și internațional. „În schița mea nu ating monumentul eliberării. La AȘM ni s-a pus condiția să proiectăm amplasarea Monumentului Limbii Române vizavi de cel al eliberării. Am respectat condițiile puse privind locul amplasării”, a remarcat Valentin Vârtosu pentru JURNAL.

Amintim că la 31 august 2014 se vor împlini 25 de ani de la oficializarea Limbii Române şi revenirea la Alfabetul Latin. Pe 5 decembrie 2013 Curtea Constituțională a decis că limba de stat a Republicii Moldova este limba română.