Limba română, problema Găgăuziei

EXAMEN // Adunarea Populară a UTA Găgăuzia a decis să emită propriile diplome de bacalaureat

Adunarea Populară a UTA Găgăuzia a decis că cei 45 de elevi care au luat note insuficiente la limba și literatura română vor putea susține repetat examenul la această disciplină pe 27 iulie. Direcția Învățământ din UTA Găgăuzia va perfecta diplome de bacalaureat pentru acești elevi, însă acestea nu vor fi acreditate de Ministerul Educației. Universitatea de Stat din Comrat va fi obligată să accepte candidații la înmatriculare care vor avea diplome emise de Direcția Învățământ a UTA Găgăuzia.

Potrivit directorului Agenției de Examinare și Evaluare, Adrian Ghicov, există 92 de elevi care au picat examenul Limba și Literatura Română din UTA Găgăuzia. Toți cei 92 de elevi au contestat notele insuficiente luate la examen. După examinarea contestațiilor, au rămas 45 de tineri care urmează să susțină examenul repetat Limba și Literatura Română anul viitor. Bașcanul UTA Găgăuzia, Mihail Formuzal, și-a manifestat indignarea față de faptul că 45 de elevi din regiune vor pierde posibilitatea să-şi depună actele la o instituție de învățământ superior în acest an. Bașcanul vede soluționarea acestei probleme prin implementarea unui proiect de lege conform căruia UTA Găgăuzia să emită propriile diplome de bacalaureat în care nu va fi inclusă nota la limba și literatura română.

4,2% din numărul total de candidați au picat la română

În acest an, din 1050 de absolvenți ai ciclului liceal din UTA Găgăuzia, 92 au picat examenul Limba și Literatura Română. După examinarea contestărilor depuse de acești elevi, au rămas 45 cu note insuficiente la limba și literatura română. Potrivit ministrului Educației, Mihai Șleahtițchi, acest număr de liceeni care au picat examenul la română constituie 4,2% din numărul total de elevi. „Bănuiesc că liderii politici din această unitate administrativ-teritorială aveau nevoie de un element de care ar putea să se agațe. În Găgăuzia, cota eșecului la matematică este de 5,95%, iar rata eșecului la limba și literatura română este de doar 4,2%. De ce nu s-au legat de matematică, dar anume de limba și literatura română? Printre elevii din Găgăuzia sunt liceeni care au luat și note de 9 și 8 la română. Acest fapt favorizează candidatul din Găgăuzia, candidat care a manifestat responsabilitate și a fost în stare să se autoorganizeze”, a declarat Mihai Șleahtițchi.

Diplome fără autorizație

Ieri, 25 iulie, a fost convocată Adunarea Consiliului Național din Găgăuzia în cadrul căreia s-a discutat problema restanțierilor. Șeful Direcției Învățământ din UTA Găgăuzia, Nicolai Stoianov, a spus pentru JURNAL că la ședință a fost luată decizia conform căreia să fie creată o comisie care să organizeze, până pe 27 iulie curent, examen repetat la limba și literatura română pentru elevii care au luat note insuficiente.

Apoi, după susținerea examenului repetat, Comitetul Executiv va emite diplome acestor elevi. Totodată, Nicolai Stoianov spune că Universitatea de Stat din Comrat va fi obligată să accepte deținătorii acestor diplome ca toți copiii să aibă ocazia să se înmatriculeze la o instituție de învățământ superior. În replică, Mihai Șleahtițchi a menționat că aceste diplome nu vor fi recunoscute nici pe teritoriul Republicii Moldova, nici în afara acesteia.

Contactată de JURNAL, rectorul Universității de Stat din Comrat, Zinaida Arikova, a declarat că admiterea la această instituție se efectuează conform regulamentului adoptat de Ministerul Educației. Acesta prevede că admiterea la o instituție de învățământ superior se efectuează doar în baza diplomelor de bacalaureat. „Nu știu de o asemenea decizie a Adunării Populare a UTA Găgăuzia. Comisia de admitere lucrează conform regulamentului”, a declarat Zinaida Arikova.

Nicolai Stoianov menţionează că, pentru viitor, bașcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, a dispus ca Direcția Învățământ din UTA Găgăuzia să creeze o comisie care să ducă tratative cu Ministerul Educației pentru a fi stabilit un compromis în problema studierii limbii române în Găgăuzia.

Adunarea Populară își depășește atribuțiile

Analistul politic Oazu Nantoi a declarat pentru JURNAL că nu va comenta până nu va vedea un document semnat în acest sens. În cazul în care această decizie va fi adoptată, acest fapt va demonstra că Adunarea Populară de la Comrat își depășește atribuțiile. Totodată, analistul a conchis că situația nu trebuie transformată în scandal: „Atunci când, în România, doar vreo 40% din candidați au susținut BAC-ul, nimeni nu a acuzat nici Ungaria, nici mafia erveiască. A fost recunoscut faptul că întreg sistemul educațional din România a obținut această notă. Nu înțeleg de ce se face atâta forfotă pentru un grup de 45 de elevi care nu au susținut examenul Limba și Literatura Română? Nu văd de ce o universitate ai cărei absolvenți nu se pot angaja în câmpul muncii în Republica Moldova, deoarece vorbesc numai limba rusă, să fie obligată să înmatriculeze elevi?”.

Conform datelor statistice emise de Ministerul Educației, în sesiunea de bacalaureat ce s-a desfășurat în iulie 2011, din totalul de 30.623 de liceeni, nu au susţinut examenul 2921 de candidați. Acest număr constituie 9,54% din totalul de candidați. 1444 de note insuficiente au fost luate la examenul Limba și Literatura Română, din care 391 de note insuficiente le-au obținut alolingvii, iar 1053 – candidații pentru care limba română este limbă maternă. Media generală a examenelor de bacalaureat din acest an este de 6,66.

Vadim VASILIU

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)