Limba română, crezul Albinei Dumbrăveanu

Apărut de curând la editura „Cu drag” sub auspiciile Societății „Limba noastră cea Română”, volumul „Crezul meu, limba română” de Albina Dumbrăveanu are valoare documentară, științifică, dar și emoțională, testamentară. Albina Dumbăveanu, doctor în filologie, fost director al Centrului Național de Terminologie, publică texte reprezentative pentru mișcarea de eliberare națională, articole despre eforturile intelectualilor de a proteja și a salva limba română.

„Odată cu venirea la putere a agrarienilor (1994) și a comuniștilor (2001) speranțele noastre în izbânda limbii române în spațiul basarabean au fost spulberate, limba română fiind din nou marginalizată, ignorată și strâmtorată de limba rusă. Lucrarea de față este dedicată luptei pentru menținera pe linia de plutire a limbii române și revenirea ei în drepturile firești de funcționare ca limbă oficilă a unui stat suveran și independent”, menționează în prefață Albina Dumbrăveanu.

Impresionează calitatea textelor, tonalitatea calmă, dar fermă a autoarei, curajul ei de a povesti sincer despre paginile negre din biografia sa (capitolul „Crâmpeie din amintiri” se citește ca o nuvelă captivantă), puterea de a-și apăra poziția de viață.

La pregătirea cărții autoarea a fost ajutată de responsabilii de ediție Valentina Butnaru și Eugenia Chiosa. „Crezul meu, limba română” e un volum neprețuit pentru toți cei cărora le pasă de soarta limbii române.

Irina Nechit

 

 

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)