Lilian NEGURĂ: „Moldtelecom”-ul şi civilizaţia

În RM politicienii au obişnuinţa să se învinuiască reciproc de lipsa culturii politice. Este adevărat că elita politică moldovenească mai are încă mult până va avea o cultură politică. Înainte însă de a avea o cultură politică ea trebuie să înveţe să fie cel puţin civilizată. Cunoscutul sociolog german Norbert Elias făcea distincţia aceasta între cultură şi civilizaţie. Dacă cultura înseamnă arta şi ştiinţa unei societăţi,  civilizaţia se manifestă prin calitatea oamenilor de a fi politicoşi şi amabili unii cu alţii.

Comportamentul care previne conflictele

 

A fi civilizat nu semnifică doar apartenenţa la o societate avansată tehnologic sau cultural. A fi civilizat este şi un „fel de a fi” obţinut prin ceea ce sociologii numesc socializare sau, în limbaj curent, prin cei şapte ani de acasă sau prin educaţie. Obişnuinţa de a da buna ziua sau de a zâmbi când comunici cu cineva poate fi percepută ca o ipocrizie a celor din clasa dominantă sau a celor din societăţile dominante, dar poate fi înţeleasă şi ca un comportament învăţat pentru a preveni conflictele. Astfel oamenii civilizaţi au învăţat că în comunicare cu ceilalţi, mai ales cu persoanele cu care nu sunt în relaţii apropiate, evitarea afişării sentimentelor reale ajută la menţinerea unui climat acceptabil în societate.

Răspândirea normelor de politeţe a fost însoţită în istorie de interzicerea manifestărilor instinctelor primare în public, cum ar fi agresivitatea fizică sau acuplarea sexuală. O societate este cu atât mai civilizată cu cât membrii ei sunt mai capabili să-şi reprime emoţiile şi instinctele. Acest lucru se referă mai ales la elitele unei societăţi. Există nişte reguli foarte clare cum să comunice un şef cu un subaltern într-un context instituţional, cum să comunice un şef de stat cu un altul sau cum trebuie să stea la masă cei care negociază un acord internaţional. Aceste reguli evită nişte neînţelegeri care pot apărea în cadrul acestei comunicări şi care pot afecta sarcina reală a comunicării într-un cadru formal, care este transmiterea unui mesaj.

Acum câteva zile, primul-ministru al RM a vrut să rezolve problema ridicării nejustificate a preţurilor la serviciile întreprinderii de stat „Moldtelecom”, această problemă fiind dăunătoare şi politic în contextul alegerilor locale. El a observat că, deşi problema a fost pusă de mai mult timp, lucrurile nu s-au mişcat în direcţia scontată. Această stare de lucruri i se pare a fi determinată de ineficienţa activităţii unor înalţi funcţionari numiţi în funcţie de colegii săi din Alianţă. Starea psihologică a primului-ministru este una nervoasă, mai ales că unul dintre aceşti funcţionari are deja o tradiţie de sfidare a autorităţii sale. El scrie o scrisoare pe care o adresează acestor funcţionari în care îşi etalează foarte clar starea sa emotivă prin expresii gen „se observă o complicitate evidentă, dacă nu chiar flagrantă”, „aşa-numitul program”, „acţiuni de altfel ilegale”.

Ce ar fi fost dacă elitele politice ar fi civilizate?

Este evident că acest ton nu urmăreşte transmiterea unui mesaj, ci a unei emoţii şi nu are cum să nu aibă efectul unei explozii emotive din partea destinatarilor scrisorii. În momentul în care destinatarii scrisorii au funcţii importante în cadrul unui partid partener de Alianţă, acest tip de comunicare poate afecta direct climatul de încredere între aliaţi, climat care însă ar trebui să permită funcţionarea unei guvernări democratice timp de patru ani. Pentru menţinerea unui climat colegial între parteneri era suficient ca un document identic să fi fost emis, însă fără acele cuvinte care semnalează agresivitate.

Ce ar fi fost dacă elitele politice din această ţară ar fi civilizate? Aceasta ar fi permis evitarea exploziilor emotive şi deci luarea unor decizii iraţionale capabile să îngroape speranţa de bine a unui popor întreg. Chiar şi provocările unei campanii electorale ar fi putut fi depăşite mai uşor în condiţiile unei comunicări civilizate.

The following two tabs change content below.
Lilian Negură

Lilian Negură

Lilian Negură

Ultimele articole de Lilian Negură (vezi toate)