Lilian Negură: De ce este supărat Lupu pe Filat?

Filat nu este la prima sa prezentare a intenției de a-și înainta candidatura la alegerile prezidențiale. Pe lângă aceasta, eu sunt convins că toți actorii politici, inclusiv Lupu, sunt conștienți că petrecerea unor alegeri prezidențiale în același timp cu cele parlamentare obligă partidele să înainteze propriul candidat la Președinție, care să le devină locomotivă electorală. Din acest considerent este cel puțin stranie în acest context declarația lui Lupu despre ”trădarea” lui Filat. Eu aș înainta alte explicații pentru acest comportament ”emoțional” al lui Lupu.

1. Este o reacție la declarațiile lui Mocanu

Deși această declarație pare a fi făcută în contextul unei reacții la conferința de presă a PLDM unde a fost anunțată intenția liderului liberal-democrat de a candida la alegerile prezidențiale din acest an, nu trebuie exclus faptul că ea ar putea fi și o reacție de nervozitate la un alt eveniment. Cu o zi înainte au fost făcute dezvăluirile lui Mocanu în care acesta făcea legătură între PD, Lupu și o ipotetică conspirație mafiotică pusă în aplicare de Plohotniuc. Făcând o adevărată campanie de PR pe această temă, Mocanu a trezit fără îndoială anumite suspiciuni că acțiunea sa ar face parte dintr-un plan de discreditare a lui Lupu în contextul campaniei electorale.

Există doi actori, concurenți direcți în alegerile prezidențiale, interesați în a-l discredita pe Lupu înaintea alegerilor. În stânga este PCRM, candidatul căruia ar putea concura în turul doi împotriva lui Marian Lupu. Al doilea actor interesat să-l discrediteze pe Lupu este din dreapta, PLDM, singurul partid care are un candidat cu șanse să ajungă în turul doi și astfel să intre în competiție directă cu Lupu.

Deși fost consilier al lui Voronin, Mocanu și familia sa a avut de suferit mult anul trecut din cauza persecuțiilor comuniste. Pe lângă aceasta, soarta politică a lui Voronin este prea incertă, după ce CC i-a interzis să candideze, pentru ca să poată convinge un politician cunoscut să servească drept „instrument” într-o acțiune electorală. În acest context, acțiunea lui Mocanu pare la prima vedere a proveni din anturajul PLDM. Astfel ”supărarea„ lui Lupu pe Filat s-ar explica prin nervozitatea pe care a suscitat bănuiala că se întreprind acțiuni îndreptate împotriva PD din partea PLDM, care este un partener în cadrul Alianței.

În opinia mea Filat nu a inițiat aceste dezvăluiri în presă. Eu nu ași exclude mai degrabă versiunea unei acțiuni regizate în mediul de afaceri și care vizează mai mult persoana lui Plohotniuc. Nu trebuie de asemenea exclusă îngrijorarea reală pe care unele medii politice sănătoase o au față de influența pe care acest personaj, Plohotniuc, începe să o aibă în mediul politic și care vor să atenționeze astfel politicienii democrați asupra acestui risc.

1. Este un comportament strategic pentru a se distanța de Filat și Ghimpu care sunt sistematic diabolizați în presa de limbă rusă

Din dorința de a atrage electoratul rusofil, Lupu ar putea iniția, prin acest gest de ”supărare”, o campanie de distanțare față de unul din partidele de dreapta, PLDM, și candidatul său la prezidențiale, Filat, care nu pare să împărtășească miturile care întrețin un statut post-colonial pentru societatea moldovenească.

Aceste mituri, după cum se știe, sunt cele ale diferenței între limbile română și moldovenească, natura plurietnică și plurilingvistică a societății moldovenești, oficializarea limbii ruse ca necesitate pentru a asigura respectarea minorităților, rădăcinile slave ale moldovenilor, apartenența la spațiul cultural euroasiatic, etc. Aceste mituri au funcția de a minoriza statutul grupului etnic majoritar.

Din păcate, în RM nu s-a reușit integrarea minorităților etnice în societate, acestea având în continuare un comportament electoral de tip etnic. În loc să se plaseze pe tot eșicherul politic, de la stânga la dreapta, în funcție de viziunile lor politice, alegătorii rusolingvi își îndreaptă sistematic opțiunile de vot spre partidele care le promit explicit că le vor conserva un statut privilegiat în societatea moldovenească.

Din acest considerent, minoritățile etnice rusificate sunt de multe ori ademenite de actorii politici care vor să le opțină voturile prin etalarea acestor mituri în declarațiile lor sau în programele lor politice. Acesta este și cazul PD și în special al lui M. Lupu, care nu ratează nici o șansă să facă acest gen de declarații. Spre deosebire de ei, PLDM și Filat nu acceptă aceste mituri, fiind din acest considerent diabolizat de presa rusă.

1. De frică să nu piardă susținerea Moscovei

O altă componentă a acestei explicații este că Lupu încearcă să placă Moscovei. Se știe că el se bucură în acest moment de susținerea Kremlinului. În același timp, din semnalele care apar în mediile rusești se observă că în pofida eforturilor Filat nu a reușit să atragă simpatiile lui Putin. În Rusia, Filat este pus în aceiași categorie cu Ghimpu, de politicieni care promovează o politică antirusească.

În asemenea condiții, este în interesul lui Lupu ca imaginea sa și pe această direcție să se diferențieze de cea a lui Filat și, mai ales, de cea a lui Ghimpu. Fiind în aceiași alianță de guvernare, unica soluție pentru Lupu ca să nu-și contamineze imaginea cu mesaj antirusesc este să facă declarații belicoase la adresa partenerilor săi.

Eu aș vrea însă să-i amintesc lui Lupu că în ultimii ani toți actorii politici care au avut sprijinul Kremlinului au pierdut. Eu cred sincer că politica moldovenească se face în R Moldova și este destul de imună la jocurile inițiate în exterior.

Lilian Negură

The following two tabs change content below.
Lilian Negură

Lilian Negură

Lilian Negură

Ultimele articole de Lilian Negură (vezi toate)