Lidia Panfil: „Nu este un secret că am primit apartament”

Regizoarea Lidia Panfil a primit de la fosta guvernare un apartament de lux în centrul capitalei. Comuniştii i-au dăruit apartamentul, cumpărat din bani publici, chiar în ziua în care respectata regizoare a împlinit 50 de ani!

Un braţ de flori şi un apartament

Contactată de „apropo”, Lidia Panfil a confirmat, fără pic de ezitare, că în urmă cu trei ani, guvernarea comunistă i-a oferit un apartament cu trei camere într-un bloc nou, ridicat în buricul târgului. „Nu ştiam că este un secret că am primit cadou un apartament.

La jubileul de 50 de ani, am fost invitată la guvern şi mi s-a oferit un braţ de flori. Mi-au spus că nu am cerut niciodată nimic şi că vor să-mi aprecieze munca mea de-o viaţă. Mi-au oferit un apartament. Am fost foarte surprinsă, le-am spus că nu cred în poveşti. I-am întrebat atunci dacă pot să împărtăşesc bucuria mea şi colegilor. A fost o întrebare promptă, negândită. S-au uitat miraţi la mine şi mi-au răspuns afirmativ. Au venit foarte mulţi artişti să mă felicite, printre care Maria Bieşu, familia Dolgan şi multă altă lume bună. Toţi s-au bucurat pentru mine”, ne-a declarat Lidia Panfil.

Regizoarea spune că nu locuieşte în respectivul apartament, deoarece construcţia blocului a fost finisată recent. Ea nu îşi permite acum să investească în el. „După toată povestea asta, nici nu ştiu dacă mai vreau ceva. În circumstanţele care s-au creat acum, nu ştiu dacă acest apartament ar mai fi o bucurie”, conchide Lidia Panfil.

„Nu-mi este frică”

Regizoarea locuieşte în sectorul Ciocana al capitalei într-un apartament cooperatist cu o odaie de 27 metri pătraţi. Lidia Panfil spune că nu ar fi acceptat un asemenea cadou dacă ar fi crezut că nu merită cu adevărat. „Gesturile mele sunt acte de patriotism mai mari decât ale celor care pretind a fi patrioţi. Nu vreau să fiu cu obrazul gros; nu pot spune că mai bine nu mi-l dădeau. Nu ştiu dacă am făcut mult ori puţin pentru ţara asta. Ştiu exact că am făcut ceea ce am putut face mai bine.

Sunt omul care a făcut toate serile de creaţie ale artiştilor şi maeştrilor. Întotdeauna, am făcut ceea ce a văzut toată lumea. Şi nu am ieşit în faţa presei niciodată înainte de concert, pentru că sunt superstiţioasă. Dar după ce se termină, nu mai are sens. Nu a venit nimeni niciodată la mine să mă întrebe cum am reuşit să fac din nimic ceva. Nu vreau să zic acum că nu mă simt jignită, sunt puţin îndurerată. Îmi pare rău că îmi pierd cheful de a lucra, în rest nu îmi este frică de nimic. Nu ar fi normal ca nişte oameni care au muncit o viaţă, măcar spre pensie să li se ofere ceva din partea ţării? Îmi este frică doar că într-o bună zi să zic că nu mai pot. Este foarte uşor să demoralizezi un om. Mi-e tare drag ceea ce fac, mai spune Lidia Panfil, adăugând că nu este genul de om care să îşi schimbe atitudinea în funcţie de împrejurări.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)