Lidia Bobână, în vizită la Teleneşti şi Orhei

CAMPANIE // Caravana cărţii Lidiei Bobână vine şi în oraşul tău!

În dimineaţa zilei de 13 iulie, locuitorii din raionul Teleneşti se îndreaptă către cortul instalat în faţa Oficiului Poştal din localitate. Oamenii vin cu cărţile subsuoară pe care tocmai le-au procurat de la chioşcul de ziare din apropiere şi aşteaptă cu nerăbdare autografele publicistei. Între timp, unii îşi povestesc viaţa, îşi spun păsul pentru că ştiu că vor fi auziţi şi ajutaţi cel puţin cu un sfat, alţii îşi exprimă satisfacţia, stima şi dragostea faţă de  Lidia Bobână.

Ora 09.00 – toţi sunt pregătiţi, mai cu seamă doamna Lidia Bobână care este gata să ofere autografe pe paginile cărţii „Poveşti adevărate”, proaspăt apărută de sub tipar. Ca recompensă, autoarea a avut parte de mai multe emoţii pozitive de la cei care o cunosc şi o apreciază.

„Mama mea vă adoră. Doar când aude de dumneavoastră faţa i se înseninează, inima i se umple de lumină şi bucurie şi liniştea îi invadează sufletul. De mic copil, am fost „influenţată” să citesc aceste minunate „Poveşti adevărate” care îmi prind bine în viaţă”, spune entuziasmată Ramona din Teleneşti.

Momente din viaţa Lidiei Bobână

În maşina cu care am venit la Teleneşti, doamna Lidia Bobână mi-a povestit o întâmplare chiar din viaţa ei. „Pe atunci, lucram la radio, când în vizită mi-a venit un băiat de 18 ani, Nicolae. Băiatul a fost izgonit din orfelinat deoarece atinsese majoratul. El m-a implorat să-l ajut deoarece nu avea pe nimeni, nu avea bani şi nici un adăpost. Impresionată de istoria şi de durerea băiatului, am plasat un anunţ la radio. Peste câteva săptămâni, am primit o scrisoare de la doi bătrânei din s. Verejeni, r. Teleneşti, care au rămas fără copii deoarece aceştia au plecat la muncă în străinătate şi s-au stabilit cu traiul acolo. Bătrâneii şi-au dorit să înfieze acest băiat şi le-a reuşit…”, relatează autoarea cărţii „Poveşti adevărate”. Ca să revenim la istoria tânărului înfiat, trebuie să spunem că sfârşitul poveştii cu cei doi bătrânei este unul trist. La scurt timp după ce Nicolae a devenit copilul legitim al bătrânilor, la nici două luni, a plecat şi el peste hotare.

„Bine aţi venit la Orhei, doamnă Bobână!”

În ciuda arşiţei de afară, am mers mai departe până la Orhei. Aici scriitoarea este întimpinată cu multă dragoste şi stimă. „Copilăria mea a trecut prin poveştile dumneavoastră, m-a ajutat să-mi formez o viziune despre lume, să-mi formez o personalitate”, îi spune autoarei o cititoare fidelă din Orhei, care se prezintă cu numele Raisa.  „Este o femeie extraordinară, ce a reuşit să aducă la cunoştinţa oamenilor problemele de zi cu zi cu care se confruntă societatea. Am citit toate poveştile sale şi m-au impresionat foarte mult, însă cel mai mult m-au atras istoriile despre părinţii plecaţi peste hotare şi copiii rămaşi singuri, ai nimănui, acasă” , spune Nicolae Furculiţă. Cu urări de bine şi multă sănătate locuitorii din Orhei au petrecut-o pe Lidia Bobână. Caravana cărţii Lidiei Bobână vine şi în oraşul tău!

Olga Ursu