Liderul PLDM despre plecarea lui Bodarev: „Înţelegeri obscure cu PD”

O nouă mişcare a avut loc săptămâna aceasta în Parlamentul de la Chişinău. Nouă deputaţi, foşti liberal-democraţi, au creat Grupul parlamentar popular-european condus de Valeriu Ghileţchi. Anunţul a fost făcut de şeful formaţiunii Iurie Leancă. Printre cei care se alătură grupului este şi un liberal-democrat care încă nu a ridicat mandatul de deputat, dar a anunţat deja că părăseşte viitoarea formaţiune şi aderă la Grupul popular- european.

Este vorba de Eugen Bodarev care urmează să ridice mandatul de deputat după ce fostul preşedinte al raionului Anenii Noi, liberal-democratul Alexandru Barbăroşie, a anunţat că părăseşte legislativul ca să revină în funcţia de preşedinte al raionului. Bodarev a declarat pentru Realitatea md că a luat decizia în urma discuțiilor cu mai mulți colegi, dar și cu președintele PPEM.

„Am considerat potrivit ca în momentul în care voi deveni oficial deputat în Parlamentul Republicii Moldova, voi renunța la fracțiunea parlamentară a PLDM și voi activa în cadrul Grupului parlamentar popular-european. Legăturile mele cu PLDM au slăbit de mai multă vreme, iar eu consider că acest partid și-a epuizat mesajul politic și a pierdut în cea mai mare parte legăturile cu electoratul. PLDM a rămas blocat într-o opoziție lipsită de imaginație și fără orizont, care face indirect jocul forțelor antieuropene”, susţine Bodarev.

„Faptul că un deputat anunţă că părăseşte formaţiunea înainte să ajungă în Parlament denotă lipsa de democraţie, de principii, arată o diluare completă a culturii politice în RM. În cazul dat au existat toate elementele unor înţelegeri obscure care aveau loc în culise, cu reprezentanţii PD”, a spus Viorel Cibotaru.

Înţelegeri obscure cu reprezentanţii PD

De cealaltă parte, liderul liberal-democraţilor Viorel Cibotaru se întreabă de ce Bodarev, care deţinea funcţia de secretar al Organizaţiei municipale a PLDM, nu a depus până acum cererea de a se retrage din partid. „Ar fi putut să nu accepte acest mandat, dacă nu mai împărtăşeşte ideile PLDM. Am încercat de mai multe ori să discut cu el, dar a evitat orice contact. Faptul că un deputat anunţă că părăseşte formaţiunea înainte să ajungă în Parlament denotă lipsa de democraţie, de principii, arată o diluare completă a culturii politice în RM. În cazul dat au existat toate elementele unor înţelegeri obscure care aveau loc în culise, cu reprezentanţii PD”, a spus Cibotaru.

Cât despre noul grup parlamentar, popular-european, Cibotaru este de părere că acesta este o subdiviziune a holdingului lui Vladimir Plahotniuc în Parlament, care va fi utilizată pentru a deturna atenţia electoratului de la partidele cu adevărat europene. „Partidele de la guvernare nu mai pot pretinde că exprimă o politică proeuropeană, pentru că ceea ce fac vine în contradicţie cu valorile şi politicile promovate de UE”, a spus Cibotaru.

Vrea o majoritate confortabilă în Parlament

El consideră că liderul PD Vladimir Plahotniuc tinde să-şi creeze o majoritate calificată în Parlament, care i-ar permite să modifice Constituţia. „Lucrul acesta este extrem de periculos. Acum este declarată intenţia de a modifica Constituţia în vederea introducerii posibilităţii revocării deputaţilor, proces care are loc astăzi în Cuba, Coreea de Nord şi care a existat în Uniunea Sovietică. Cu o astfel de majoritate e posibil orice, schimbarea denumirii statului de către PD-PSRM în Republica Federativă Transnistria-Moldova, orice alt scenariu neaşteptat”, a mai spus Cibotaru.

Amintim că fracţiunea PD s-a lărgit de la 19 la 40 de parlamentari. Luni, şase liberal-democrați – Nae-Simion Pleșca, Nicolae Juravschi, Ion Balan, Vladimir Hotineanu, Petru Știrbate și Angel Agache – s-au alăturat foștilor 14 transfugi comuniști care au anunțat la 10 martie că aderă la fracțiunea PD.

În februarie curent, un alt liberal-democrat, Simion Grişciuc, a anunţat cu două luni înainte de a prelua mandatul de deputat că va părăsi formaţiunea PLDM şi se va alătura majorităţii parlamentare.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu