Liderul moldovenilor transnistreni se ruşinează? // Cutia cu piuneze

În legătură cu decizia de amplasare pe teritoriul României a elementelor scutului anti-rachetă al SUA, „Mişcarea obştească republicană „Uniunea moldovenilor din Nistrenia” face apel către Rusia să „folosească Transnistria ca aliat pentru securitatea proprie, prin mărirea contingentului pacificator şi amplasarea pe teritoriul nostru a propriului scut antirachetă”, deoarece „acţiunile SUA urmăresc, fără îndoială, ca Moldova şi Transnistria să nu nimerească în zona intereselor ruseşti”, se spune într-o declaraţie a uniunii respective pe marginea înţelegerilor dintre Serghei Gubarev şi Bogdan Aurescu, care s-au întâlnit la Bucureşti pe 19 octombrie 2011. „UMN” recomandă Moscovei să nu se lase amăgită de înţelegerile cu Bucureştiul. 

„Uniunea Moldovenilor Nistreni” se arată „mirată, întristată şi nedumerită” de poziţia Rusiei în campania electorală de la Tiraspol. Aceasta stârneşte mirare, întristare şi nedumerire poporului multinaţional al Transnistriei, „care slujeşte cu credinţă intereselor Rusiei pe direcţia balcanică”. „Poporul Transnistriei nu a meritat o asemenea atitudine din partea Federaţiei Ruse”. În acest fel „UMN” sare în apărarea liderului separatist Igor Smirnov, care s-a comportat întotdeauna ca „un adevărat patriot al Federaţiei Ruse şi al poporului transnistrean”. Întru ilustrarea acestor afirmaţii, „UMN” formulează câteva întrebări pentru politicienii ruşi: 1) unde, în spaţiul postsovietic, s-a mai păstrat spiritul rusesc ca în Transnistria?; 2) Câte mijloace trebuie investite pentru reîntoarcerea mentalităţii proruseşti în Republica Moldova, Ucraina şi Georgia?

S-o fi smintit rău liderii acestei „uniuni” dacă îşi doresc rachete ruseşti în „harmanul” moldovenilor şi consideră că poporul transnistrean nu are altă menire decât a apăra interesele ruseşti „pe direcţia balcanică”. De fapt, folosirea moldovenilor ca armă geopolitică începe nu de azi, ci din 1924. Sare în ochi faptul că, în ultima vreme, declaraţiile acestei „respectabile” uniuni nu mai sunt semnate de nimeni. Să se ruşineze liderul moldovenilor transnistreni, dl Valerian Tulgara, de ceea ce face?

(N.N.)

The following two tabs change content below.
Nicolae Negru

Nicolae Negru

Nicolae Negru

Ultimele articole de Nicolae Negru (vezi toate)