Dodon şi Usatîi vor „o pauză” în procesul de integrare europeană

protestatarii

Foto: agora.md

Soarta Acordului de asociere şi liber schimb dintre UE şi R. Moldova ar rămâne sub semnul întrebării în cazul în care PSRM şi Partidul Nostru ar accede la guvernare, având o majoritate decisivă în viitorul Parlament. Liderul PSRM Igor Dodon a declarat că poziţia acestui partid referitor la Acordul de Asociere şi Liber Schimb cu UE rămâne neschimbată.

„Sunt mai multe probleme ce ţin de acest document, pot veni şi cu cifre în acest sens. Poziţia socialiştilor nu s-a schimbat. Nu o să vin cu detalii acum ca să nu punem în situaţie dificilă acţiunea de protest pe care am lansat-o împreună cu Platforma DA şi Partidul Nostru. Noi am avut o înţelegere să nu facem geopolitică”, a declarat Dodon ieri în cadrul emisiunii „În profunzime”. Amintim că poziţia enunţată anterior de PSRM e că semnarea Acordului de Asociere a fost o greşeală enormă, care a creat multiple probleme economiei R. Moldova.

La rândul său, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, consideră că cetăţenii R. Moldova ar avea nevoie de o pauză de câţiva ani în care să decidă dacă îşi doresc ori nu parcursul european. „Trebuie să fim realişti. Societatea trebuie să fie informată corect, în primul rând oamenii de la ţară, ruşii, care, când aud de Uniune, fie Vamală, fie Europeană, cred că e vorba de unirea cu România. Trebuie să luăm o pauză de câţiva ani, să le explicăm cetăţenilor ce e cu o uniune şi ce e cu alta”, a spus Usatîi.

Întrebat despre Acordul de Asociere, acesta a declarat că un răspuns la această întrebare ar trebui să-l dea oamenii, prin organizarea unui referendum. „Nu suspendăm niciun acord ca la iarnă să nu ne pomenim din nou cu Maidan, ca în Ucraina. Poziţia mea este să mergem în direcţia unde vor decide 2/3 din cetăţenii R. Moldova”, a declarat Usatîi.

La rândul său, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a declarat că priorităţile pe care le are formaţiunea sa – scoaterea instituţiilor statului din captivitate şi modificarea Constituţiei ca preşedintele statului să fie ales de întregul popor – nu contravin Acordului de asociere. “Îl vom implimenta”, a spus el. Totodată acesta a lăsat să se înţeleagă că dacă va ajunge în Parlament, la insistenţa partenerilor săi, nu vor discuta vectorul geopolitic pentru o perioadă de un an.

Igor Dodon a vorbit de un an jumătate. „Iniţial, vom curăța CCA-ul, CEC-ul și alte instituții-cheie, după care vom reveni la geopolitică”, a spus Năstase.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)