Liderii AIE se învinuiesc reciproc de trădare

Ședința extraordinară a Parlamentului preconizată pentru 22 ianuarie nu a avut loc deoarece fracțiunea Partidului Liberal Democrat a refuzat să participe la ea invocând argumentul că ședința a fost convocată cu încălcarea normelor.

La ședință urma să fie pusă la vot, la inițiativa PCRM, demisia lui Vlad Plahotniuc din funcția de prim-vicespicher al Parlamentului. Însă președintele Parlamentului, Marian Lupu, a refuzat să înregistreze acest proiect. Doi deputați PLDM i-au cerut public lui Plahotniuc să-și dea demisia. Ulterior, Vlad Filat a declarat că această cerere reprezintă opinia întregii fracțiuni PLDM. În situația tensionată care s-a creat, au urmat amenințări cu privire la alegerile anticipate.

Primul a vorbit despre alegeri parlamentare anticipate Marian Lupu. „AIE nu mai este funcțională. Nu exclud alegerile anticipate!”, a spus acesta învinuind PLDM-ul că ar fi pus la cale, împreună cu PCRM, un complot împotriva sa. Marian Lupu a mai adăugat că fracțiunea PD nu va vota demisia lui Plahotniuc propusă de PCRM, deoarece nu există un temei serios pentru aceasta, cerinţa fiind un moft al cuiva.

A urmat replica lui Vlad Filat. Acesta a declarat că afirmațiile cu privire la alegerile anticipate sunt doar niște polemici, iar alegerile anticipate pot avea loc doar în două condiții. Prima este ca Parlamentul să fie nefuncțional timp de trei luni, iar acest lucru va fi posibil doar dacă PL și PD vor boicota funcționarea normală legislativului, nevotând legi alături de PLDM. A doua condiție este demisia Guvernului Filat și neadoptarea unei noi componențe a executivului de două ori consecutiv. Acest lucru, spune Filat, va fi posibil doar dacă PL împreună cu PD și PCRM vor complota împotriva PLDM-ului și vor vota demisia Guvernului Filat.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, a chemat colegii de alianță la conciliere. „Noi nu știm care din cei doi Vlăduți este mai mare, împreună însă suntem mai puternici”, a declarat liderul PL. În opinia acestuia, eventualele alegeri parlamentare anticipate ar îndepărta perspectivele de integrare europeană a RM, scop primordial pentru AIE. În opinia lui Ghimpu, ar fi de preferat ca Vlad Filat și Vlad Plahotniuc să-și dea demisia decât să fie periclitată activitatea AIE.

V. V.

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)