Liceul din satul Mândreştii Noi va purta numele lui Ion Vatamanu

 

Gimnaziul din satul Mândreştii Noi, Sângerei, va purta numele savantului, poetului şi omului politic Ion Vatamanu. Câteva instituţii de învăţământ poartă deja numele lui Ion Vatamanu: gimnaziul din Pârlița, Ungheni, liceul teoretic din Strășeni şi şcoala medie din satul natal al poetului, Costiceni, Cernăuţi.

În Mândreştii Noi a fost dezvelit un basorelief, iar publicul a avut prilejul de a audia un recital muzical-literar, organizat de profesori şi elevi. În cadrul evenimentului a fost de asemenea lansat un volum de poezie intitulat „Iarba şi îngerii ei”, editat de familia poetului. Cartea cuprinde cele mai frumoase versuri pentru copiii şi adolescenţii care au simţit primul fior al dragostei.

Născut la 1 mai 1937, în comuna Costiceni, judeţul Hotin, şef de laborator la Academia de Ştiinţe a Moldovei, Ion Vatamanu este unul dintre cei mai importanţi poeţi români de pe malul stâng al Prutului, s-a remarcat prin formula sa lirică nouă, modernă. A publicat volumele de poezie „Primii fulgi” (1962), „De ziua frunzei” (1977), „Măslinul oglindit” (1983), „Nimic nu-i zero” (1987), „Atât de mult al pământului” (1990) şi carţile de eseuri „Viaţa cuvântului” (1980) şi „A vedea cu inima” (1984).

 

În 1990 a fost ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova. S-a manifestat ca luptător fervent pentru eliberarea naţională a românilor din Republica Moldova şi Bucovina, scriind poezii cu un impact puternic asupra societăţii:  „Unire, moldoveni!”, „Celor ce pun graiul la vot”, „Ce vor scriitorii?”.

 

I.N.