Liceeni din Găgăuzia participă la tabăra culturală „Prima oprire: România!“

În perioada 4–14 august 2011, 40 de elevi şi profesori de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Comrat (Regiunea Autonomă Găgăuzia, Republica Moldova) participă la tabăra de cultură şi civilizaţie românească organizată de Institutul Cultural Român (ICR), prin Direcția Români din Afara Țării. Programul include vizite documentare la obiective istorice și culturale din București și Constanța. Tabăra se va încheia cu un sejur cultural în Delta Dunării, la Sulina, judeţul Tulcea.

În cele zece zile, tinerii, aflaţi pentru prima dată în România, vor participa la seri de poezie şi folclor românesc, precum şi la proiecţii de filme româneşti. De asemenea, acestora li se vor oferi cărţi şi DVD-uri cu teatru şi film, se arată într-un comunicat al ICR.

Amintim că, până în 1989, în instituţiile din oraşul Comrat predarea se făcea doar în limba rusă. La începutul anilor 1990 a apărut necesitatea vitală de a deschide o şcoală naţională cu predarea în limba română. Astfel, între 1993 şi 1994 a fost deschisă prima clasă cu predare în limba română. În 2000 a luat fiinţă Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Comrat, singura școală în limba română din zonă, la care vin și copii români din satele din împrejurimi.

I.N.