Liberalul Komorowski a câştigat alegerile prezidenţiale din Polonia

Candidatul liberal Bronislaw Komorowski l-a învins duminică pe adversarul său conservator Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al preşedintelui defunct, la sfârşitul unui duel strâns la alegerile prezidenţiale din Polonia, potrivit rezultatelor aproape definitive.

Bronislaw Komorowski, aliat al primului-ministru proeuropean Donald Tusk, a obţinut 52,63 la sută din voturi contra 47,37 la sută pentru candidatul partidului naţionalist eurosceptic Dreptate şi Justiţie, după numărarea buletinelor în 95 la sută dintre birourile de vot, a anunţat ieri şeful Comisiei electorale naţionale Stefan Jaworski.

Participarea în această ţară de peste 30 de milioane de alegători a fost un factor cheie în această perioadă de vacanţe, menţionează AFP. Ea s-a ridicat la 55,29 la sută, a precizat Jaworski.

Victoria lui Komorowski în alegerile prezidenţiale constituie o provocare pentru partidul său, Platforma Civică (PO), care trebuie să probeze capacitatea sa de a reforma ţara în profunzime, scrie presa poloneză de luni.

„Nu Bronislaw Komorowski a obţinut mandatul, ci întreaga formaţiune politică”, titrează pe prima pagină cotidianul „Dziennik Gazeta Prawna”, potrivit AFP. „Alegătorii au transmis puteri depline Platformei Civice, convinşi că aceasta va amortiza mai bine efectele crizei(…), că ea ne va asigura culoare verde pe harta europeană a creşterii”, comentează ziarul, cu referire la performanţa Poloniei, singura ţară a UE, care şi-a menţinut creşterea economică în timpul crizei.

Presa poloneză salută totodată performanţa obţinută de Jaroslaw Kaczynski, care a reuşit să convingă peste opt milioane de polonezi să-l voteze, ceea ce, în opinia ziariştilor, pune bazele pentru rezultate foarte bune ale partidului său la alegerile viitoare. (agerpres.ro)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)