„Liberalizarea regimului de vize nu se datorează luptei geopolitice dintre UE şi Rusia”

Kamil_nJURNAL de Chişinău l-a întrebat pe Kamil Calus, expert în cadrul Centrului polonez pentru studii estice, ce crede despre ridicarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova, dar şi despre perspectiva de aderare a Republicii Moldova la UE.

„Europenii de rând cunosc foarte puţin despre Republica Moldova. Majoritatea persoanelor din Uniunea Europeană nu ştiu nimic despre această ţară. Unii au auzit despre Moldova din cauza conflictului transnistrean, dar această cunoaştere este de obicei depăşită. Subiectul Republica Moldova a devenit mai popular din cauza crizei din Ucraina, dar şi în perspectiva posibilelor acţiuni militare ale ruşilor în Transnistria sau chiar şi pe teritoriul Republicii Moldova controlat de autorităţile constituţionale. Aş spune că în Uniunea Europeană, românii şi unii polonezi sunt cei mai informaţi şi preocupaţi cu privire la Republica Moldova şi problemele acesteia.

Cred că ridicarea vizelor pentru Republica Moldova nu figurează pe agenda geopolitică a Uniunii Europene, pentru că Uniunea Europeană este o structură din care fac parte state ce au diferite interese şi politici externe (în formula curentă), de aceea nu este posibil să fie formulată o singură strategie geopolitică pentru întreaga comunitate. Ca să fiu înţeles: din punctul de vedere al UE, liberalizarea regimului de vize nu se datorează luptei geopolitice dintre UE şi Rusia. Dar cărui fapt se datorează? Există mai multe motive: voi numi doar trei.

În primul rând, liberalizarea regimului de vize înseamnă pentru UE lărgirea zonei de securitate în Europa. Fiecare stat care vrea să obţină un regim liberalizat de vize cu UE trebuie să realizeze numeroase reforme, ceea ce face graniţele acestui stat mai sigure, mai bine gestionate. Aceste reforme obligă statele care doresc să obţină un regim liberalizat de vize să îmbunătăţească securitatea diverselor grupuri minoritare (minorităţi naţionale, minorităţi religioase şi minorităţi sexuale). Deci liberalizarea vizelor este un stimulent pentru procesele de reformare a statelor în interesul UE, deoarece consolidează securitatea la graniţele UE.

În al doilea rând, regimul liberalizat de vize va contribui la o mai bună gestionare a migraţiei din Republica Moldova în UE. Există un număr considerabil de migranţi ilegali în UE, iar liberalizarea regimului de vize va contribui la reglementarea şederii acestora. Acest lucru va fi benefic atât pentru migranţi, cât şi pentru UE.

În al treilea rând, acordarea regimului de vize pentru Republica Moldova este un fel de răsplată pentru toate reformele proeuropene promovate în ultimii patru ani, şi o încurajare pentru continuarea reformelor şi integrarea în UE.”

A consemnat Vadim Vasiliu

The following two tabs change content below.