Liberali, dar nu ACUM

Partidul Liberal nu a luat o decizie privind asocierea cu blocul de opoziție ACUM. Reprezentanții acestuia spun că rămân deschiși doar că nu pot aștepta la infinit

Valeriu Munteanu a făcut marți, 11 decembrie, o conferință de presă în cadrul căreia a anunțat că se retrage din această formațiune politică pentru că conducerea acesteia, Mihai Ghimpu și Dorin Chirtoacă, nu vor să facă front comun cu blocul de opoziție ACUM format din PAS, PPDA și PLDM.

„Începând cu 5 noiembrie, fiind delegat de partid, am participat la șase întâlniri. PAS și PPDA au venit cu oferta de a găzdui reprezentanții PL și PLDM pe listele ACUM și în circumscripții doar după ce fiecare aspirant la funcția de deputat va trece Comisia de Integritate. […] Reprezentanții PL la negocieri – dl Dorin Chirtoacă și dna Corina Fusu și subsemnatul – au întrebat în două rânduri reprezentanții PAS și PPDA dacă venirea membrilor PL pe listele ACUM va permite acestora și colegilor de partid să promoveze în campania electorală dezideratul unirii Basarabiei cu România. Răspunsul a fost în mod cert: DA!”

Valeriu Munteanu a subliniat în cadrul conferinței de presă că a pus această problemă în discuție de două ori și că reprezentanții PAS și PPDA susțin promovarea unirii Republicii Moldova cu România întrucât mulți aderenți de-ai lor optează pentru acest deziderat.

Potrivit surselor din cadrul acestei formațiuni, atitudinea formațiunilor politice din ACUM față de unirea Basarabiei cu România ar fi cauza invocată de Ghimpu de a nu face parte din acest bloc de opoziție.

„Se întâmplă ceva inexplicabil”

„Până la ședința din 10 decembrie, PL și PLDM trebuia să-și sincronizeze agendele de luare a deciziilor în interiorul partidelor în vederea luării unei decizii finale. PLDM a luat decizia să meargă împreună cu blocul ACUM. Am așteptat cu nerăbdare ca noul președinte PL, Dorin Chirtoacă, să ducă PL alături de opoziția unită împotriva binomului Plahotniuc-Dodon, dar nu a fost să fie”, a relatat Munteanu.

„Ceva inexplicabil s-a întâmplat în ultimele zile. Președintele Chirtoacă a venit fără o decizie a formațiunii, pretextând că se așteaptă o reuniune a partidului pe 16 decembrie. Când noul șef de partid al liberalilor a spus că așteaptă reuniunea partidului, pentru a anunța decizia, mi-am dat seama că totul s-a încheiat, că PL a decis să nu fie de partea bună a istoriei.”

„Vreau ca lucrurile să fie foarte clare. Dl Mihai Ghimpu, conducătorul PL, nu dorește ca formațiunea să meargă în blocul opoziției unite. De ce nu dorește? Istoria va clarifica acest lucru.”

Surse din cadrul PL ne-au comunicat că Mihai Ghimpu urmărește de fapt tergiversarea edificării unei opoziții puternice, ceea ce favorizează PDM. Această atitudine a liderului liberal ar fi determinată de problemele pe care le are fostul primar Dorin Chirtoacă cu justiția controlată de Vladimir Plahotniuc.

„Ghimpu nu dorește să meargă în blocul opoziției unite”

Valeriu Munteanu și-a încheiat conferința de presă cu mesajul: „PL a decis să meargă într-o direcție, iar eu – în alta. Nu pot să fiu parte la disiparea forțelor de opoziție și la dezamăgirea oamenilor. Este o greșeală pe care nu o pot admite și am decis să mă retrag din PL”, a anunțat Munteanu.

Contactat de JURNAL de Chișinău și solicitat să își compare demersul cu cel din facțiunea condusă de Ion Hădârcă și Oleg Bodrug, Munteanu a spus că nu pleacă din acest partid în perioada în care deține funcții în Guvern sau Parlament.

La rândul său, Dorin Chirtoacă a anunțat în aceeași zi, 11 decembrie, pe Facebook, faptul că la 29 noiembrie i-au fost ridicate toate restricțiile. „Unii s-au grăbit să mă acuze de complicitate”, a subliniat el.

Noul președinte PL insistă pe faptul că în cadrul formațiunii nu a fost luată o decizie finală privind participarea în cadrul blocului ACUM. El nu a ezitat să îl acuze la rândul său pe Munteanu de colaborare cu Vladimir Plahotniuc. „Înainte de Congres am fost avertizat de mai mulți oameni că Valeriu va trăda”, a indicat el.

Cert este faptul că singurul beneficiar al acestei tergiversări este Partidul Democrat, care descurajează constituirea unei opoziții puternice.

„Blocul ACUM nu poate să aștepte la infinit”

Vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari, a menționat despre negocierile cu PL că blocul ACUM este deschis pentru reprezentanții tuturor partidelor proeuropene, care nu sunt compromiși, doar că nu poate să aștepte la infinit decizia PL.

„Oferta noastră rămâne valabilă, doar că pe 16 decembrie va avea loc ședința celor două consilii – PPDA și PAS. Probabil că în aceeași zi va fi semnat acordul de constituire a blocului, vor fi desemnați candidații sau marea majoritate a acestora pentru circumscripții și listele naționale. Intrăm în zona în care totul depinde de timp”, a declarat vicepreședintele PPDA.

The following two tabs change content below.