Liberal-democraţii din Cantemir vor boicota şedinţele Consiliului raional

Consilierii liberal-democraţi din Cantemir au decis să nu mai participe la şedinţele Consiliului raional în semn de protest faţă de decizia de a-l demite pe președintele raionului, Ștefan Zaharia.

De asemenea, un grup de zece primari, membri ai PLDM, din raionul Cantemir a declarat că nu recunoaşte legitimitatea deciziei din 28 iunie curent, când, cu votul consilierilor PL, PD şi PCRM, a fost demis președintele liberal-democrat al raionului.

Aleşii locali de pe lista PLDM susţin că vor renunţa la boicot în cazul în care va fi anulată decizia şi Zaharia va reveni la conducerea raionului.

Ștefan Zaharia a declarat pentru UNION că înțelegerea dintre liberali, democrați și comuniști de a-l înlătura din funcție exista de mai demult. „Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului raional existau vreo 23 de chestiuni. Ei le-au scos pe toate și au pus la vot demiterea mea”, a spus acesta.

Președintele raionului susține că nu știe motivele invocate de cei care l-au demis, dar adevăratul scop a fost de a-l readuce în funcție pe vechiul președinte al raionului, Andrei Malaşevschi, care și el, anterior, făcea parte din echipa PLDM, dar a migrat la liberali.

„Liberalii au pus totul la cale. Eu nu am avut neînțelegeri cu ei, de altfel, cu democrații chiar am colaborat foarte bine”, a declarat președintele demis. Ion Hâncu, consilier raional PLDM, a declarat că imediat după şedinţa Consiliului raional, preşedintele nou-ales a dat buzna şi a ocupat biroul preşedintelui. „A existat un acord la nivel raional între membrii partidelor AIE de a crea o coaliţie. A fost încălcat fără ca decizia să fie examinată cel puţin în cadrul Comisiei de specialitate – Comisia de Disciplină şi Drept. Pentru noi, schimbările de pe ordinea de zi au fost o surpriză”, a spus consilierul.

Alexandru Zaharia, preşedintele Asociaţiei Primarilor din Cantemir, împreună cu zece primari, membri ai PLDM, s-a prezentat ieri în cadrul şedinţei structurilor raionale condusă de noul preşedinte Andrei Malaşevschi. Grupul de primari PLDM a declarat că nu recunoaşte legitimitatea deciziei din 28 iunie. De asemenea, au părăsit şedinţa şefii de direcţie, adepţi ai PLDM.

Ştefan Zaharia este decis să se adreseze în instanţa de judecată, deoarece decizia de a-l demite este ilegală, în momentul demiterii fiind în concediu medical.

Anterior, premierul Vlad Filat a ironizat pe marginea acestui caz: „Vreau să-i felicit pe colegii liberali şi democraţi pentru această prietenie strânsă realizată pe 28 iunie în raionul Cantemir. Aş vrea ca, pe viitor, vorba şi fapta să fie în concordanţă”, a spus premierul.

„Timpul arată că, din păcate, în teritoriu consilierii se înţeleg mai bine cu unii care fac parte din PCRM decât cu unii care se declară democraţi. Mulţi au mers pe lista comuniştilor nu de aceea că sunt comunişti. Sunt diferite momente”, a fost replica liderului PL, Mihai Ghimpu.

Președintele fracțiunii PLDM din Parlament, Valeriu Streleț, a calificat incidentul drept reconfigurare a alianței la nivel local.

Consiliul Raional Cantemir este format din 33 de consilieri, dintre care nouă sunt din partea PLDM.

S.C.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu