Leul se va mai deprecia

Moneda naţională va continua să se deprecieze faţă de dolar în primul trimestru al acestui an şi ar putea ajunge până la nivelul de 13 lei şi 50 de bani, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţan.

Guvernatorul BNM a asigurat că acesta este nivelul maxim până la care poate să se devalorizeze leul şi a calificat „aberaţii” unele declaraţii precum că moneda naţională se va deprecia substanţial şi va ajunge până la un curs de 20 de lei pentru un dolar. Drăguţan a mai spus că tendinţele de depreciere a leului se vor menţine numai în primele luni ale anului, după care acesta se va aprecia lent, dar sigur.

Potrivit prognozei BNM, spre sfârşitul anului, leul se va aprecia lent şi se va menţine în limita 11,5-12,4 MDL/USD. Pentru 2011, BNM vizează un curs al leului faţă de dolar în limita 10,8 – 12,4 MDL/USD. Cursul de schimb al monedei naţionale faţă de euro în decembrie 2010 se va încadra în limita de 16,5 – 17,3 şi respectiv, în decembrie 2011 în limita de 16,2 – 17,2 MDL/EUR, mai arată prognoza băncii centrale.

Leul s-a depreciat în ultima lună, atât faţă de dolar, cât şi în raport cu euro. Cursul euro a depăşit pragul psihologic de 18 lei, iar dolarul, de 13 lei. Valuta naţională s-a depreciat de la 1 decembrie 2009 cu un leu şi 90 de bani faţă de dolar şi 1 leu şi 30 de bani faţă de euro. Banca Naţională declarase că a folosit deprecierea pentru completarea rezervelor valutare ale ţării. (Jurnal.md)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)