Leul lui Brejnev

 

MENAJERIE // Lumea animalelor se extinde în Chişinău

De mai bine de treizeci de ani, Grădina Zoologică din Chișinău este deschisă pentru toţi doritorii de a asista la captivantul spectacol dăruit de mama natură. E un spectacol al lumii sălbatice, în care actorii sunt frații noștri necuvântători  – felinele, păsările, târâtoarele. Apariția Zoo se datorează unei întâmplări: în anii ’70, Leonid Brejnev, secretarul general al Comitetului Central al Partidului Comunist din URSS, a lăsat în Chișinău, pentru a fi îngrijit, un leu, care îi fusese dăruit de un rege african.

Vadim Vasiliu

Pe leu îl chema Zeus. Oamenii curioși veneau să se uite la regele animalelor. Cu timpul, pe lângă voliera leului au apărut cuşti cu alte animale sălbatice, nu mai puţin ciudate pentru localnici. Tot mai multe animale erau aduse în jurul leului, iar în 1978 a fost inaugurată Grădina Zoologică din Chișinău. Zeus a avut o viață lungă pentru un leu – a trăit 30 de ani, iar în 2001 a fost înmormântat pe teritoriul menajeriei. La căpătâi i-a fost pusă o piatră. Şi astăzi leul Zeus rămâne cel mai vârstnic animal care a trăit vreodată în menajerie. Aceasta este istoria apariției Zoo din Chişinău, povestită de către medicul-șef al menajeriei, Iurie Panarin.

Un pui de cangur va ieşi în curând din punga mamei

Odată cu sosirea primăverii, Grădina Zoologică din Chișinău a început să întinerească. Femela cangur a fătat un pui care se ascunde în punga abdominală a mamei, unde își dezvoltă membrele, ochii și urechile, din această cauză vizitatorii încă nu pot admira micul mamifer în întregime. Îi pot vedea doar căpşorul ieşit din punga mamei, întinzându-se după fire de iarbă. Îngrijitorii speră că peste două săptămâni puiul va ieși din marsupiu. Femela cangur nu este la prima naștere. A mai dat viață la patru pui. Puii au fost oferiți unor menajerii din Europa printr-un program de schimb. Un interes sporit prezintă și trei pui de muflon, născuți în februarie. Totuși, perioada în care animalele fată cei mai mulți pui este sfârșitul lui mai, începutul lunii iunie. Lucrătorii de la Zoo sunt precauți și un pic superstițioși când vine vorba despre femelele însărcinate, de aceea nu dau informații despre pui decât după ce aceștia se ivesc pe lume.

Îngrijitorii nu le spun animalelor pe nume

Micii râși care au apărut în vara anului trecut sunt zvelţi şi jucăuşi, fiind plasați separat de mama lor, care se tolănește într-o cușcă paralelă cu cea a puilor săi. Puii încă nu au nume, abia a fost determinat sexul acestora. Chiar dacă un animal are nume, acesta este folosit de îngrijitori înde ei, iar animalelor nu li se adresează pe nume. „Este o măsură de precauție”, afirmă Iurie Panarin. „Animalul nu trebuie să-l perceapă pe om ca pe un semen, altfel își pierde instinctele sociale și sexuale ale speciei sale și scade probabilitatea de a se împerechea și a da naștere la pui”. Oricum, nu fiecare „locatar” al menajeriei poartă un nume, ci doar animalele mari, impunătoare, precum leii, tigrii, lamele, vulturii ș.a.

Tigrii au cea mai spaţioasă volieră

Tigrilor Roxana și Cinghis le-a fost repartizată cea mai spațioasă volieră. Pe ei îi puteți admira chiar la intrarea în grădină, la dreapta. Unul dintre tigri ar fi putut fi eutanasiat după ce, acum câțiva ani, a sfâşiat mâna unei fetițe care a vrut să mângâie tigrul. Administrația menajeriei s-a opus. „Tigrul nu este de vină. El este prădător. E ca și cum ai băga mâna într-un strung, apoi ai cere ca strungul să fie distrus. Fetița a venit cu sora de 19 ani. Probabil, au văzut cum îngrijitorii au mângâiat tigrul și au vrut să repete gestul acesta”, a declarat Iurie Panarin. Amintim că Jurnal de Chişinău a colectat mijloace băneşti pentru ca fetiţa rămasă fără braţ, pe nume Liliana, să se trateze şi să-şi procure o proteză performantă.

Cel mai mâncăcios animal este leul

În menajerie se află o crescătorie de rozătoare, unde se cresc șobolani și șoareci cu care sunt hrăniți vulturii, bufnițele și alte păsări carnivore. Un râs trebuie să mănânce un iepure o dată pe săptămână, iar cel mai mâncăcios este leul – acesta consumă 15 kg de carne pe zi. Timp de o zi carnivorii din menajerie mănâncă 150 de kg de carne. Erbivorilor li se oferă fân, ovăz, terciuri, legume şi fructe.

Încă 24 ha pentru menajerie

Există un proiect de proporţii privind extinderea menajeriei din Chişinău. Contactat de JURNAL, vicedirectorul acesteia, Sergiu Pânzaru, a spus că pentru acest an se planifică reconstruirea, amenajarea tuturor volierelor pentru animalele copitate, precum țapul, zebra, muflonul, antilopa Nilgau ș.a. Un alt proiect ambițios este amenajarea unei Grădini Zoobotanice, unde vizitatorii vor putea admira plante exotice, plante de cameră și animale decorative. Se preconizează amenajarea unui nou lac, adânc, identic cu unul natural, cu stuf şi papură, unde nutriile, vidrele, ondatrele ar putea viețui într-un habitat natural. Lacul va fi amenajat pe teritoriul adiacent de 24 de hectare, aflat între str. Valea Crucii și bd. Dacia. Pentru implementarea acestor proiecte se așteaptă alocarea unor fonduri de la Primăria Municipiului Chișinău şi de la Ministerul Mediului. Specialiștii străini vor contribui la ridicarea volierelor și la amenajarea lacului şi a Grădinii Zoobotanice. Directorul Grădinii Zoologice Alexei Hanţaţuc a făcut public proiectul de dezvoltare a menajeriei în februarie 2011, anunţând că acesta va fi implementat în decurs de zece ani.