„Let’s go!”

 

William H. Moser şi voluntarii „Corpului Păcii” în curtea familiei Roman din Bobeica

Pentru a marca 20 de ani de activitate a „Corpului Păcii”, voluntarii organizează un tur pedestru al R. Moldova

Ziua caniculară nu este un obstacol pentru tinerii entuziaşti care vor să facă necondiţionat, voluntar, lucruri bune. 25 iunie este a zecea zi a desfăşurării programului „Moldova Tour 2013” – un marş al voluntarilor Corpului Păcii, prilejuit de cei 20 de ani de activitate a organizaţiei în Republica Moldova. S-au format două grupuri de voluntari: grupul de nord şi grupul de sud.

Pe 15 iunie, ambele grupuri, unul din Soroca şi altul din Taraclia, au pornit spre Chişinău. La 30 iunie, cele două grupuri urmează să se întâlnească în capitală. Dar să nu credeţi că este un marş de dragul publicităţii. În fiecare zi, după zeci de kilometri de mers pe jos, tinerii se opresc într-o localitate, unde sunt aşteptaţi deja de un voluntar al Corpului Păcii.

În acea localitate, voluntarii organizează activităţi în folosul comunităţii: fac curăţenie în parcuri, susţin acţiuni culturale şi educative pentru copii, ore de limbă engleză etc.

Ambasadorul: „Să mergem!”

La 25 iunie, la ora două după-amiază, însă nu şi-a pierdut din puterea arzătoare. Ambasadorul Statelor Unite la Chişinău, Excelenţa Sa William H. Moser iese din maşina imensă cu numere diplomatice şi se alătură unui grup de 15 tineri care îl aşteaptă lângă o staţie de autobuz a satului Stolniceni. Ambasadorul, îmbrăcat în şorturi, tricou şi chipiu salută binevoitor voluntarii şi, emanând o energie firească americanilor, îi îndeamnă pe tineri „Let’s go!” (Să mergem!). Aşa începe marşul de patru kilometri spre satul Bobeica, raionul Hânceşti. Ambasadorul se poziţionează în fruntea grupului şi dă tonul marşului de patru kilometri. Câţiva săteni, miraţi probabil de ceata de tineri îmbrăcaţi în tricouri galbene şi de prezenţa celor trei maşini imense cu numere diplomatice care însoţesc grupul, ies din ogrăzi şi întreabă nedumeriţi „Ce se întâmplă aici?”. Auzind explicaţia, aceştia râd mândri de faptul că pe lângă poarta lor trece însuşi ambasadorul SUA. „Pân’ la Bobeica aveţi vreo 15 kilometri!”, glumeşte un sătean mai isteţ.

Materialismul şi sensul vieţii

Printre voluntari se află americanca Yvette Hill de la care aflăm că este unul dintre iniţiatorii acestui marş. „Ştiţi, Republica Moldova este aşa de mică încât ne-am gândit că nu e o problemă să o traversăm pe jos. Am început să planificăm acest tur în septembrie, dar am descoperit că în R. Moldova nu poţi organiza lumea din toamnă pentru iunie, de aceea lucrurile s-au aranjat în ultima lună”.

Yvette a fost voluntară în multe ţări şi zice că peisajul din Republica Moldova nu cedează cu nimic în faţa celor din Franţa, Guatemala, Peru sau Mexic. „Ţara aceasta e foarte frumoasă când o descoperi îndeaproape, sunt multe flori şi livezi frumoase aici”. Yvette glumeşte pe seama faptului că ambasadorul s-a alăturat grupului. „Merge împreună câţiva kilometri şi a venit atâta presă, iar noi mergem zece zile şi nimeni nu ne-a luat în seamă, în afară de localnici”, râde voluntara.

Yvette se află în Republica Moldova de un an şi se va mai afla aici încă unul. Spune că scopul al ei este să-i convingă pe moldoveni să facă voluntariat în comunităţile lor, să ajute ONG-urile, să facă muncă neremunerată în casele de copii, azilurile de bătrâni etc. „Moldovenii sunt materialişti”, este replica unui tânăr adresată lui Yvette. „Şi despre americani putem spune asta. Dar chiar credeţi că sensul vieţii constă în a câştiga bani?”, a fost întrebarea retorică a lui Yvette.

Diferenţa dintre americani şi moldoveni nu este mare

O altă tânără voluntară este Elsa Leal din Los Angeles. Se află în Republica Moldova de un an. Este o experienţă care o schimbă încontinuu. „Te învaţă să te adaptezi la noi circumstanţe, la un nou stil de viaţă. Învăţăm să respectăm alte culturi. Suntem cazaţi în familii de la care deprindem cultura voastră, pentru că sărbătorim împreună Paştele, Crăciunul şi alte sărbători. Dar să ştiţi că diferenţa dintre americani şi voi nu este mare. Împărtăşim aceleaşi valori cum ar fi familia şi muncim mult pentru a ne construi”. De şase zile merge prin Republica Moldova. Cea mai mare distanţă pe care a parcurs-o într-o zi a fost de 26 de kilometri.

Printre voluntari se află şi doi profesori de engleză – Aften Blackwell şi Brett Brawerman. Aceştia au venit în Republica Moldova pentru preda engleza elevilor de la sate. Brett este voluntar în satul Lăpuşna, s-a alăturat grupului de călători împreună cu alţi trei tineri cărora le este profesor, iar Aften a venit împreună cu alţi cinci elevi de-ai săi. Alexandru, un tânăr din Lăpuşna, zice că a învăţat puţină engleză de la Brett, dar îi place să joace baschet cu tânărul american. „Înţeleg foarte bine engleza. Îmi este greu să mă exprim. Cu Brett vorbim mult în română şi jucăm baschet împreună. După ce voi susţine bacalaureatul, voi depune dosarul la un colegiu din State să joc baschet”.

120 de voluntari la „Corpul Păcii”

La Bobeica, grupul de voluntari, în frunte ambasadorul, este găzduit de familia Roman. În ograda casei se află o masă cu bucate tradiţionale – plăcinte, clătite, babă şi vin. De trei ani, doamna Ana Roman găzduieşte voluntari din SUA şi are doar cuvinte de bine despre tinerii americani. „Sunt foarte binevoitori şi disciplinaţi. Mă înţeleg de minune cu ei în română”,

Aici ambasadorul ţine un discurs. „Este important să susţinem iniţiativele de voluntariat. Voluntarii care au iniţiat acest ‘Tur al Moldovei’ vor să demonstreze că o iniţiativă civică poate schimba multe în bine. Prin intermediul „Corpului Păcii” în RM au venit 120 de voluntari care muncesc în special în localităţile rurale. Ei îşi concentrează eforturile în patru domenii: predau engleza, învaţă tinerii să ducă un mod de viaţă sănătos, ajută primăriile locale şi sunt implicaţi în domeniul dezvoltării afacerilor”.

Vadim Vasiliu

 

The following two tabs change content below.