Leonid Talmaci a fost internat la reanimare

Fostul guvernator al Băncii Naţionale, Leonid Talmaci, a fost internat în Secţia reanimare a Spitalului de Urgenţă din capitală, în seara zilei de sâmbătă, 4 martie, pe fundalul înrăutățirii stării de sănătate şi din cauza imposibilității de acordare a asistenței medicale calificate în izolatorul CNA, Leonid Talmaci a fost internat la spital, scrie ipn.md.

Vineri, 3 martie, Judecătoria Buiucani a aplicat în privinţa lui Leonid Talmaci mandat de arest pentru 15 zile. După expirarea perioadei respective urmează să se ia decizia prelungirii sau schimbării măsurii preventive. Apărarea are posibilitatea să conteste mandatul de arest la Curtea de Apel Chișinău.

Fostul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Leonid Talmaci, este învinuit de abuz în serviciu, de implicare într-un grup criminal specializat în escrocherii în proporții deosebit de mari, dar și de cauzarea de daune materiale prin înșelăciune și abuz de încredere.

Fostul premier Ion Sturza a amintit intr-o postare pe Facebook.com despre meritele primul şef al băncii centrale şi accentuează faptul că pe timpul lui Leonid Talmaci nu au avut loc fraude de proporţiile celei care a adus la faliment trei bănci.

„Absolvent al prestigiosului institut financiar din Sankt-Petersburg, domnul Leonid Talmaci s-a întors la începutul anilor ’90 în noul stat Republica Moldova, pentru a pune bazele sistemului bancar. BNM, leul moldovenesc, băncile comerciale, stabilitatea de curs şi preţuri, acestea şi multe altele sunt merite excepţionale ale lui Talmaci.  A fost un conservator: cu guverne slabe şi politizate doar o politică macroeconomică rigidă putea fi ancora de care să se agaţe tânărul stat. Băncile nu au prea fost lăsate să „zburde”. „Zburdatul” a început după ce, conform afurisitului de „algoritm”, la postul de guvernator BNM, Mihai Ghimpu (a se citi PDM) l-a propulsat pe „junele” Drăguţanu. Furtul „miliardului”, pierderea altui miliard din rezervele valutare ale BNM (ce coincidenţă!), prăbuşirea BEM, intrarea sub administrare specială a trei bănci sistemice şi multe alte „minuni” sunt rezultatul activităţii acestui personaj cu „două” „conştiinţe”. „Isprăvi” pe care noi şi copiii noştri le vom plăti vreo 20 de ani de acum încolo”, a menţionat Ion Sturza.

„Atunci când Leonid Talmaci a fost disponibilizat, am rugat conducerea ţării, dar şi FMI să-i găsească o slujbă. E tânăr, energic, dar şi cu o experienţă extraordinară. Nu. A trebuit să apară şmecherul de Platon să-i ofere postul de preşedinte la Moldinconbank. De fapt, mulţi „foşti” de la Chişinău, nemaigăsindu-şi un rost în viaţă după slujba la stat, au devenit paravane pentru şmecheri de-alde Platon sau Shor. Preşedinţi, miniştri, generali”, continuă Ion Sturza.

Fostul premier afirmă că, pentru o fraudă mult mai mică, Leonid Talmaci, se află după gratii, în timp ce Ilan Shor, care este responsabil direct de jaful secolului, se află în libertate.

„Dacă Leonid Talmaci a greşit, atunci să răspundă. Dar… Mulţi se întreabă: mizeria de Shor, care este direct responsabil de furtul „miliardului”, este lăsat să se răsfeţe în patul conjugal. Ba mai mult, procurorul general ne anunţă cu nonşalanţă că şi-a ispăşit pedeapsa, semnând „donosul”. Leonid Talmaci însă pentru un lucru, aparent, mai puţin grav (care trebuie încă probat) – la beci! Cineva vrea neapărat ca dumnealui să cadă de „colţul mesei”, poate aşa îi vine mintea la cap şi semnează şi el un denunţ pe Platon & Co. Trist.. Dar şi o lecţie pentru foştii şi actualii. Sistemul are nevoie de execuţii exemplare. Frica bazată pe umilinţă domină astăzi Moldova. Fiinţa umană se transformă treptat, dar sigur în şoricei. Nu trebuie să vă fie frică! În acest caz, devenit celebru datorită investigaţiilor de presă, este implicată, în egală măsură şi altă bancă. Să înţelegem că ea, banca, este ok, după ce şi-a „cumpărat” sediu cu 20 milioane USD?”. conchide Ion Sturza.

Amintim ca Leonid Talmaci a fost internat sâmbătă seară în secţia de reanimare a unui spital din Chişinău. Informaţia a fost oferită pentru Europa Liberă de către avocatul Vitalie Nagacevschi, care îl reprezentă pe Talmaci în instanţă. După spusele avocatului, interogatoriul de la CNA a durat, cu întreruperi, de la ora 10 pâna la 19.00.

Avocatul afirmă că procurorii şi ofiţerii de urmărire penală au obţinut suficiente dovezi că Leonid Talmaci „nu are nici cea mai mică implicare în operaţiunile ce au adus prejudicii Biroului Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule”, şi că va solicita retragerea măsurii de arest.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)