Leonid Litra: „Republica Moldova a luat o pauză în relația cu UE”

sedinta parlament vot gaburici.f.nadea roscovanu

Foto: Nadea Roşcovanu

 

IDIS „Viitorul” a prezentat o nouă ediţie a Buletinului de Politică Externă, semnată de Leonid Litra, cu genericul „În Republica Moldova, procesul de Integrare Europeană nu mai țintește aderarea”. Autorul a făcut o scurtă evaluare a trendurilor apropierii R. Moldova de UE, arătând poziția partidelor de la guvernare față de acest proces.

Potrivit expertului, în ultimele luni, pe fundalul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014 și al formării noului guvern, procesul de integrare europeană a devenit unul secundar, iar renunțarea la depunerea cererii de aderare este în dezacord cu angajamentul electoral public al PLDM și PD de a adânci relația cu UE.

„Putem constata că actuala guvernare a luat o pauză în relația cu UE și am putea asista la o reechilibrare a relațiilor cu Rusia sub acoperirea relansării relației cu China despre care se vorbește tot mai des. În același timp, birocrația și ministerele, cum ar fi cel de externe, mențin, cel puțin la nivel declarativ, un demers favorabil aprofundării relației cu UE”, susține Litra.

The following two tabs change content below.