Lenuţa se leapădă de comunişti

ELECTORALA // Lenuţa Burghilă consideră că va accede în Parlament deoarece „are calităţi”, Maia Laguta „va ridica masele”, iar Gabriel Stati nu este dispus să discute cu presa

Istoria Republicii Moldova nu a consemnat niciun candidat independent care ar fi trecut vreodată pragul electoral. Cu toate acestea, fie că au 79 sau 24 de ani, de la pensionari până la studenţi, de la şoferi, primari de localităţi, artişti, regizori ş.a.m.d. până la directori de firme – cu toţii s-au înghesuit să ia liste de subscripţie de la Comisia Electorală Centrală (CEC), exprimându-şi intenţia de a participa în calitate de candidaţi independenţi la alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010.

Din 44 de astfel de solicitanţi au fost înregistraţi în campanie deocamdată doar doi. Acestei categorii de candidaţi din actuala campanie îi dau culoare câteva nume – Lenuţa Burghilă, Gabriel Stati, Maia Laguta, Victor Stepaniuc, Valeriu Pleşca, Valentina Cuşnir şi alţii.

„Vor rămâne cinci-şapte candidaţi”

Dacă admitem că toţi cei 44 de solicitanţi vor aduce la CEC listele necesare cu câte 2500 de semnături, buletinul de vot din 28 noiembrie va fi un pic mai mic decât cel de la 22 martie 1998, când au participat la alegeri 60 de candidaţi independenţi pe lângă partidele din cursă. Secretarul CEC, Iurie Ciocan, a declarat însă pentru JURNAL că practica instituţiei pe care o reprezintă arată că nu toţi cei care solicită liste de subscripţie ajung să se şi înscrie. „Acum cred că vor fi până la urmă numai cinci-şapte candidaţi indepedenţi în listă. Unul a înapoiat deja listele”, susţine Ciocan.

„Performerul” e la PLDM

Pentru a ocupa fotoliul de deputat, candidaţii independenţi ar trebui să adune cel puţin două procente din numărul de voturi exprimate. Dar rezultatele alegerilor trecute arată că cel mai mare procent acumulat vreodată de vreun candidat independent îi revine lui Valeriu Ghileţchi, Episcop al Uniunii Bisericilor Creştine Evanghelice Baptiste din Moldova. Acesta a strâns, la alegerile din 2001, 27 511 de voturi, sau 1,73 la sută, ceea ce nu i-a permis să treacă pragul electoral de trei la sută stabilit atunci. Acum, Ghileţchi figurează pe lista electorală a liberal-democraţilor.

Între 24 şi 79 de ani, cu Laguta şi Stepaniuc

CEC i-a înregistrat deja pe omul de afaceri Gabriel Stati şi pe fostul ministru al Apărării Valeriu Pleşca. Printre pretendenţi se mai află Victor Stepaniuc, cel care a rămas fără partid după ce a ţinut în mâini frâiele statalismului moldovenesc pe timpul guvernării comuniste, şi Maia Laguta – „spaima” oficialilor cărora le-a declarat război în favoarea consumatorilor. Lenuţa Burghilă, cea numită „amfitrioana Caravelei Culturii”, care a înghiţit peste opt milioane de lei din bani publici în câţiva ani (de care se interesează procurorii anticorupţie), vrea, de asemenea, să ajungă în Parlament. Ca şi Valentina Cuşnir, fostul deputat creştin-democrat care l-a părăsit la un moment dat pe Iurie Roşca. Cel mai în vârstă din această listă – 79 de ani – este Alexei Zubal din Chişinău, iar cel mai tânăr e Alexei Leonov, născut în 1986.

Stati, proprietăţi de milioane

Gabriel Stati, director general „Stati & Co” SRL, a declarat la CEC că în ultimii doi ani a câştigat numai 164 347 de lei din munca prestată prin cumul. Dar averea tânărului om de afaceri numără trei case cu suprafeţe de 170, 32,5 şi, respectiv, 37,4 metri pătraţi, un apartament cu două camere de 92,8 metri pătraţi, spaţiu administrativ de 231,6 metri pătraţi, două loturi de 0,062 şi 0,075 hectare şi un teren agricol de 31,01 hectare. Totodată, Stati are nici mai mult, nici mai puţin de 16 automobile, toate de lux – şase Mercedes-uri (sprinter, 316, 200, două E 220, 320), trei BMW-uri (750, 760 şi 630), două Rolls Royce-uri, un Cadillac escalade, un Ferrari, un Aston Martin, un Ford tranzit şi un Chevrolet suburban.

Gabi Stati ne-a transmis că nu este încă dispus să vorbească cu presa despre campania sa electorală.

Burghilă e sigură că trece

Plecată cu treburi în Franţa, interpreta Lenuţa Burghilă nu a putut fi contactată. Aceasta, însă, a declarat pentru „Apropo magazin” că e sigură că va trece pragul electoral, pentru că „are calităţi”. Deşi susţine că „un politician trebuie să fie în primul rând sincer”, Burghilă continuă că nu a fost niciodată „adeptă a Partidului Comuniştilor, s-a produs o confuzie”. Asta după ce a fost timp de patru ani cea care a condus proiectul comunist „Caravela Culturii” şi, în timpul evoluărilor sale prin sate, nu uita să mulţumească conducerii şi, în special, preşedintelui ţării pentru toate pe acest pământ.
Controversatul proiect „Caravela culturii” a demarat în toamna anului 2005, fiind patronat de însuşi presedintele Voronin şi finanţat din gros din bugetul de stat, Burghilă fiind numită de jurnalişti „Amanta bugetului”. Presa a scris în repetate rânduri că această

„Caravelă” era o adevărată brigadă de agitaţie a PCRM şi, deşi era de o calitate artistică îndoielnică, aceasta a fost mediatizată intens la „Moldova 1”.

Maia Laguta: „Dacă va trebui, voi ridica masele!”

Solicitată de JURNAL, Maia Laguta a recunoscut sincer că vrea să candideze ca să aibă acces la mass-media. Primele trei probleme stringente în Republica Moldova, în opinia ei, sunt de fapt două, că restul „sunt multe”. Prima: totul a fost privatizat ilegal în baza bonurilor patrimoniale, fără o inventariere corectă şi de către un grup mic. A doua: suntem furaţi în fiecare zi prin preţuri şi tarife mari.
Cum o să rezolve problemele de una singură, cu un singur vot, în cazul în care trece în Parlament? „Cum una singură? Eu o să fiu împreună cu cei care mi-au dat votul de încredere. Dacă va trebui, voi ridica masele! Dacă nu mă votează, poporul va avea de pierdut, nu eu!”, susţine Laguta care a acumulat la alegerile din 2005 0,06 la sută din voturi.

Gheorghe Rusu, 72 de ani: „Reforme în medicină”

Pe unul dintre cei mai în vârstă solicitanţi lumea îl cunoaşte ca fiind printre iniţiatorii implementării asigurărilor medicale obligatorii în Republica Moldova şi primul director al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină. Deşi este conştient că nu are mari şanse de a răsturna istoria, speră că va ajunge, totuşi, în Parlament şi va promova reforme, mai ales în domeniul medical. Cu atât mai mult cu cât, zice el, a mai fost deputat în primul Parlament când se făceau alegeri pe circumscripţii. „Eu de felul meu sunt individualist”, aşa explică Rusu de ce nu a aderat la vreun partid pentru a participa în campanie.

Alexandru Demian, 28 de ani: „Două propuneri ca o scânteie”

Alexandru zice că e foarte complicat să convingi oamenii să semneze pentru tine. Tânărul care lucrează momentan şofer, dar care a studiat ştiinţele politice şi e licenţiat în drept public internaţional, afirmă că a decis să candideze din mai multe motive personale. „Dar vreau să vin cu două propuneri importante care poate vor fi ca o scânteie, poate le-a auzi cineva care va intra în Parlament. Am să spun ideile dacă o să mă înregistrez”, nu-şi dezvăluie încă programul electoral Alexandru Demian.

Raisa Lozinschi-Hadei

The following two tabs change content below.
Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Ultimele articole de Raisa Lozinschi-Hadei (vezi toate)