„Lent” poate fi „așezat” şi „conștient” // Aurelia Felea

aurelia felea

Am avut ieri-azi o mică discuție pe fb cu persoane fără îndoiala interesante și simpatice, discuție care m-a obligat să-mi expun opinia referitor la ultimele evoluții politice. Pe scurt, poziția mea este următoarea: nu m-am numărat, de la începutul anilor 1990 încoace, printre optimiștii (consider că aceștia sunt, de fapt, oportuniști) care cred în perspectivele frumoase ale R. Moldova – stat independent. Locul R. Moldova este în cadrul României întregite, alte formule mi se par, ținând cont și de variabilele (geo)politice existente, veritabilă sofistică. Costurile reîntregirii ar fi fără îndoiala foarte mari pentru România. Nu cred însă că rămânerea R. Moldova în sfera de influență rusa/estică este mai puțin păguboasă sau mai puțin costisitoare.

Potrivit informațiilor de care dispunem în acest moment, aproape jumătate din populația R. Moldova consideră că vorbește limba română și aproximativ un sfert dorește reunificarea cu România, acum două decenii cifrele în acest sens erau mult mai modeste. Se remarcă o evoluție ascendentă, chiar dacă lentă. „Lent” poate să se vădească în timp „temeinic”, „așezat”, „conștient”. Există pericolul ca tensiunile reunificarii să fie exploatate intens de Rusia și de alții care au interese divergente în raport cu ale noastre.

Am participat la multe acțiuni de masă, am urmărit reacțiile oamenilor și am observat că forţe nu tocmai credibile au pus în trecut problema reunificării, evident, ele nu au dorit împlinirea idealului nostru național, ci pentru a pune la cale o aventură, o destabilizare (a R. Moldova și a României, deopotrivă). Deci sarcina este să distingem între un proiect oportunist/provocator și unul realist, național. Dacă vrem cu adevărat să ne reunificăm, se impune elaborarea unui plan: cum se va face, cum se va proceda în legătura cu regiunea autonomă locuită de găgăuzi, ce va fi cu Transnistria și multe altele. Am mai spus: dacă știi exact ce vrei și îți faci un plan cum să obții rezultatul dorit, ajungi de regulă unde trebuie.

Clasa politică din R. Moldova gândeste doar pe termen scurt: cum să-și satisfacă interesele personale imediate, adesea doar orgoliile exacerbate și fruste, cum să-și umple buzunarele etc. Omul de rând procedează de multe ori la fel.

Dacă nu se vor produce mari perturbații în regiune și în politica internațională, progresele R. Moldova în sensul alinierii la valorile europene și reintegrării în spațiul cultural românesc vor avansa constant, chiar dacă nu foarte rapid. Dacă lumea se va întoarce cu susul în jos – cum are tendința să evolueze în ultimii ani – R. Moldova va fi silită să-și asume o poziție – ceea ce nu a făcut tranșant niciodată! (exceptăm servilismul aproape constant în raporturile cu Moscova): cu Estul sau cu Occidentul, o conducere benefică pentru mulți sau doar pentru unii, foarte puțini. În cazul în care va alege sincer, constient, orientarea vestică, consider că identitatea românească din Basarabia va avea câştig de cauză, ireversibil.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)