Leniniana infernală

Activitate de spionaj la staţia de maşini şi tractoare

Poetul transnistrean Toader Malai a fost exclus din Partidul Comuniştilor şi împuşcat pentru activitate contrarevoluţionară şi de spionaj „în domeniul limbii şi literaturii, inundând limba moldovenească cu termeni şi expresii ruseşti, scriind poezii cu caracter contrarevoluţionar, naţionalist, în care îi cânta pe duşmanii poporului. În 1937 a fost atras de Milev (poetul Dumitru Milev) în activitate de spionaj, strângând date despre dispoziţiile politice ale populaţiei şi asigurarea tehnică a MTS-urilor (maşinno-traktornîe stanţii – staţii de maşini şi tractoare)….

Arestat la 17 iulie 1937, el „şi-a recunoscut vina” şi a fost condamnat la moarte prin împuşcare cu confiscarea bunurilor personale. Procesul-verbal nr. 16 al şedinţei de condamnare din 8 octombrie 1938 a fost semnat de preşedintele troicii, tov. Rivlin, locotenent superior al securităţii de stat, şi membrii tov. Borisov, secretarul Comitetului Regional de Partid al RASSM, tov. Kolodii, procuror interimar al RASSM. Ca secretar al şedinţei a semnat tov. Dokuţki, locotenent inferior al securităţii de stat.

Conform datelor prezentate de Comisia pentru studierea şi aprecierea regimului totalitar comunist (după studierea a 62 din cele 92 de procese-verbale cu condamnări ale „duşmanilor poporului”, găsite în arhiva SIS), în perioada 10 august 1937 – 2 noiembrie 1938, regimul comunist a arestat 3413 persoane, dintre care 2281 au fost împuşcate, iar 1132 – condamnate la 8-10 ani de Gulag. Alte 30 de procese-verbale încă nu au fost găsite. (N.N.)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)