Lemnar din tată-n fiu

FII PRIMUL! // „Arta de a sculpta în lemn le este dată celor care preţuiesc structura, compoziţia şi mirosul lemnului, la care se adaugă şi multă răbdare”

La cei 30 de ani ai săi, poate face minuni din orice bucată de lemn pe care o ia în mână. A sculptat prima lucrare în lemn la vârsta de 12 ani, ideea venindu-i după vizionarea unei emisiuni televizate ce l-a urmărit până la maturitate. Născut în localitatea Grozeşti, raionul Nisporeni, a făcut o şcoală profesională, apoi Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, iar azi a ajuns să fie meşter popular, toată ziua fiind ocupat numai de prelucrarea lemnului. Ceea ce nu-l plictiseşte din moment ce spune că nu-şi poate imagina viaţa fără profesia pe care o are. Totuşi reuşeşte să „îmbine utilul cu plăcutul”, după cum ne-a mărturisit meşterul popular, sculptorul în lemn, Ion Podaru. În atelierul său poţi găsi diverse obiecte din lemn – de la linguri până la mobilă de dormitor şi de bucătărie. „Fac tot de ce are nevoie omul”, a comunicat pentru JURNAL de Chişinău Ion Podaru.

Bine aţi venit în Moldova!

Pe Ion Podaru l-am întâlnit la Centrul Internaţional de Expoziţii „Moldexpo”, la evenimentul „Fabricat în Moldova”, unde participa în calitate de meşter popular lemnar. Pe masa lui Ion erau etalate figuri de şah în stil chinezesc, sipeţele pentru bijuterii, panouri decorative, incrustate cu simboluri naţionale şi cu îndemnul „Bine aţi venit în Moldova!”, cu tematică lăutărească sau reprezentând scene din viaţa  moldovenilor, ceasuri în forma roţii de căruţă şi tot felul de bibelouri cu tentă naţională. Mi-a spus că dragostea sa faţă de sculptura în lemn vine de la tatăl său, care a îndrăgit acest meşteşug şi care de ceva timp face butoaie.

Prima dată a luat o bucată de lemn în mână la vârsta de 12 ani, după ce a vizionat o emisiune televizată despre sculptura în lemn.

Rosătura de şoarece, de bun augur

„Mi-au plăcut mult obiectele confecţionate din lemn pe care le-am văzut atunci la micul ecran. Am luat cuţitul de bucătărie şi o bucată de lemn şi am început a incrusta ceva. Mi-a ieşit „ceva”, deşi semăna mai mult cu o rosătură de şoarece, dar asta m-a mobilizat să muncesc, să învăţ şi să ajung să sculptez acum, după cum vedeţi, aceste obiecte. Însă mereu este loc de  mai bine”, ne mărturiseşte zâmbind Ion Podaru. A făcut Şcoala Profesională nr. 4 din Chişinău, unde a învăţat sculptura în lemn. După care a mers la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din capitală. „Deşi la academie am studiat la specialitatea de ceramică, profesia pictor-ceramist oricum are tangenţe cu prelucrarea lemnului”, spune tânărul sculptor. „De câţiva ani activez în calitate de meşter popular, promovez tradiţiile naţionale”, relatează Ion, adăugând că participă la diverse expoziţii la care este invitat şi la care ţine să meargă neapărat.

„Arta de a sculpta în lemn le este dată celor care preţuiesc structura, compoziţia şi mirosul lemnului. Pentru această muncă migăloasă mai e nevoie de foarte multă răbdare”, mărturiseşte Ion Podaru.

Mobilier calitativ pentru adevărate gospodine

Lemnul de cireş şi de stejar îl achiziţionează gata uscat şi, în atelierul pe care îl împarte cu tatăl-său, execută comenzile pe care le are.

„Am multe comenzi, dar ele ţin de mobilă: de bucătărie, dormitoare, scaune, mese, statuete şi altele. Obiectele decorative sunt făcute după imaginaţia mea şi mă apuc de ele atunci când vreau să mă delectez cu ceva, acestea fiind şi o plăcere, şi un ban în plus. Uneori pot să iau o bucată de lemn din care nu ştiu ce o să iasă, dar, începând a ciopli în ea, obţin până la urmă ceva reuşit şi anume aceste obiecte devin cele mai întrebate la expoziţii de acest fel”, se confesează meşterul popular. În afară de expoziţiile din Republica Moldova, a participat la unele expoziţii din România, mai ales la târgurile meşteşugăreşti. „Dar nu am avut un succes de vânzare prea mare. În schimb, lucrările mele de mobilier sunt la mare căutare. Am mereu multe comenzi. De le-aş reuşi pe toate!”, precizează Ion Podaru.

Întrebat de JURNAL la ce preţ poate ajunge o garnitură de bucătărie sculptată în lemn, cu lungimea de trei metri, meşterul spune că „depinde de elementele sculptate, dar şi de lemnul din care este făcută. În general, o astfel de mobilă de  bucătărie ajunge până la 600 de euro”, dar ne-a garantat că lucrul este făcut calitativ şi mobila poate fi utilă o viaţă întreagă unei gospodine adevărate care o poate lăsa moştenire şi copiilor săi.

Liber profesionist şi liber în toate

Are şi în capitală un atelier, dar este mic: „De aceea comenzile mai mari le fac acasă, în atelierul tatei, pentru că în oraş nu prea am spaţiu”, ne-a mărturisit meşterul.

Execută diverse lucrări în lemn, dar cel mai mult îi place stilul rococo apreciat de un public mai special. „Pentru ele am nevoie de două luni de zile, o astfel de sculptură ajungând să coste 500 de euro. Lucrarea se face din lemn de vişin şi reprezintă un panou asimetric pe care este sculptat un bouţ la adăpat”.

„Pentru a câştiga un ban trebuie să muncesc mult la piesele de mobilier, celelalte ţin de suflet. Îmi place ceea ce fac, îmbinând astfel utilul cu plăcutul. De orice m-aş apuca îmi iese. În ultimul timp fac şi linguri, care de altfel sunt foarte întrebate”, se laudă Ion. Încă nu are toate strungurile de care ar avea nevoie. Chiar dacă se descurcă şi aşa, nutreşte speranţa că în următorii cinci ani va aduna instrumentele necesare pentru a cuprinde o gamă cât mai mare de obiecte sculptate în lemn.

L-am întrebat dacă este căsătorit. A început a râde şi mi-a spus că este „liber profesionist şi liber în toate”.

Victoria POPA