Legislative în Franţa: Macron obţine majoritatea absolută în Adunarea Naţională (sinteză)

Noul președinte francez, Emmanuel Macron, a obținut duminică o majoritate parlamentară zdrobitoare în urma celui de-al doilea tur de scrutin umbrit de un absenteism fără precedent, transmite AFP. Partidul prezidențial centrist La Republique en marche (LREM) și aliatul acestuia, MoDem, au obținut 359 de mandate dintr-un total de 577, mult peste majoritatea absolută de 289 de mandate. Explicaţia discrepanţei dintre rezultatele sondajelor, care prognozau în ultima săptămână peste 400 de fotolii majorităţii prezidenţiale, şi cele ale alegerilor legislative poate fi găsită probabil în slaba prezenţă la vot, transmite lefigaro.fr.

După calculele lemonde.fr, doar 145 din 350 de deputaţi au fost realeşi. „În urmă cu un an, nimeni nu și-ar fi imaginat o asemenea reînnoire politică”, a declarat premierul francez, Edouard Philippe. Necunoscut acum trei ani, votat la 39 de ani în fruntea statului, Emmanuel Macron, cel mai tânăr șef de stat ales vreodată în Franța, câștigă astfel ultimul său pariu: acela de a controla Adunarea Națională pentru a lansa reforme de inspirație social-liberală și a-și întări poziția la nivel european.

Cancelarul german Angela Merkel l-a felicitat pentru „majoritatea parlamentară clară”, iar ministrul Afacerilor Externe de la Berlin, Sigmar Gabriel, a apreciat că rezultatul de duminică din Franța „lasă cale liberă reformelor”. Victoria este totuși umbrită de absenteismul de la urne, care ajunge la 56,83%, potrivit rezultatelor aproape definitive.

Acest record istoric al lui Macron se explică prin valul pro-Macron anunțat, lungul maraton electoral început în octombrie trecut cu alegerile primare ale dreptei, şi dezinteresul crescând pentru politică, scrie AFP. „Poporul nostru a intrat într-o formă de grevă generală civică”, a comentat tribunul stângii radicale, Jean-Luc Melenchon, ales la Marsilia în urma votului de duminică. Conform rezultatelor comunicate de ministerul de Interne, Les Republicains (dreapta) și aliații lor centriști au obținut 135 de mandate.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)