Legea Vinietei calcă strâmb din prima zi

La Chișinău este deschis un singur punct pentru achiziția vinietei, la care lucrează două persoane

Ieri, sute de proprietari de mașini cu numere străine au luat cu asalt Biroul Vamal din Chișinău de pe strada Dacia 49/6 pentru a procura vinieta. Aici găsim o coadă de câteva zeci de persoane care așteaptă să intre în biroul 104 și să cumpere mult râvnita vinietă. În acel birou lucrează doar două persoane, acest lucru ne este comunicat de paznicul de la intrare care ține cetățenii afară în picioare.

Vadim VASILIU

Aceste două persoane trebuie să elibereze vinieta tuturor solicitanților timp de două zile – termenul de grație oferit de poliția rutieră. Biroul Vamal  Chișinău este unica instituţie unde poate fi procurată vinieta. Un cetățean spune că, în țările europene în care există o asemenea taxă, aceasta poate fi procurată și la benzinării. Oamenii, însă, sunt nemulțumiți nu de faptul că stau în picioare afară, mai ales că timpul este încă prielnic, ci că sunt nevoiți să aștepte câteva ceasuri pentru a procura vinieta.

Mulți dintre cei care așteaptă nu sunt siguri și dacă trebuie sau nu să se afle acolo. Oamenii întreabă unii de alții ce să facă dacă au numere de rmn, ce să facă dacă au intrat acum două zile în RM și au achitat deja o taxă de intrare, ce să facă dacă dețin mașina în bază de procură, dacă sunt obligați să cumpere vinieta în cazul în care vor să iasă acum din țară, dacă pot să cumpere vinieta de la vamă, dacă nu vor fi amendați de agenții poliției rutiere etc., etc. O doamnă zice că dorind să afle informația necesară a fost redirecționată de la Serviciul Vamal la Ministerul Finanțelor, acolo au redirecționat-o la poliția rutieră.

„Nimeni nu știe nimic”, zice doamna. Pe lângă cetățenii moldoveni se aflau și străini care erau stupefiați de lipsa de informare. Pe sticla de lângă ușa de la intrare sunt lipite câteva anunțuri: legea vinietei în limbile română și rusă și un anunț care informează că proprietarilor de automobile care s-au aflat deja în anul 2012 180 de zile pe teritoriul RM nu li se va elibera vinieta.

Poliția rutieră, confuză ca și serviciul vamal

Când inspectorii vamali ies și intră în sediu, oamenii din jur îi asaltează cu întrebări, însă majoritatea le spun că răspunsurile le vor afla în biroul în care vor achiziționa vinieta. Persoana de la recepție nu este foarte vorbăreață și îmi spune că trebuie să stau la rând și voi adresa toate întrebările în birou. Tot la recepție mi se spune că persoanele care au automobile cu numere de rmn, iar viza de reședință o au în partea dreaptă a Nistrului trebuie să cumpere vinieta.

„Dar legea nu prevede o asemenea abordare!”, urmează replica. „Dar pot să aibă probleme cu poliția rutieră”, explică comisarul de la recepție. În scurt timp, în fața mulțimii iese un alt comisar și le spune că acum ceva timp le-a venit o notificare „de la minister” că mașinile cu numere transnistrene nu sunt obligate să circule în baza vinietei indiferent de faptul unde are cetățeanul viza de reședință.

Nici Negruță nu știe

Chiar în apropierea biroului vamal întâlnim o patrulă a poliției rutiere. Agentul rutier, care se prezintă Dumitru Elinoi, îmi spune că a primit indicația de la superior că persoanele care au viza de reședință în partea dreaptă a Nistrului și au mașini cu numere de rmn sunt obligate să cumpere vinieta. „Așa mi se pare corect și mie”, îmi zice Dumitru. Îl rog să-mi spună cine este superiorul care l-a informat astfel, însă el refuză să-mi răspundă.

Aceeași idee o împărtășește și ministrul finanțelor, Veaceslav Negruță, care, cu o zi înainte de introducerea vinietei, afirma că șoferii care au mașini cu numere transnistrene, dar nu au viză de reședință în stânga Nistrului, vor fi, de asemenea, obligaţi să plătească taxa de drum. Agentul rutier spune că poliția rutieră încă nu amendează pentru lipsa vinietei, dar o să aplice amenzi peste o zi-două.

 

 

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)