Legea sponsorizării, în coadă de peşte

 

Nouă din cei 20 de olimpici moldoveni care s-au clasat până pe locul 11 la diferite probe la Jocurile Olimpice de la Londra, inclusiv antrenorii lor, vor primi astăzi din partea guvernului 560 de mii de euro. Cei mai mulţi bani vor fi ridicaţi de halterofilii Cristina Iovu şi Anatol Cârâcu – câte 80 de mii de euro, iar cea mai mică sumă – de luptătorul Nicolae Ceban (locul 11) – 7 mii de euro.

 

Faptul că guvernul a mărit esenţial primele acordate pentru medaliaţi, dar şi pentru cei care s-au clasat până pe locul 12, este salutar. Niciun guvern de la independenţă nu a acordat asemenea prime care ar putea să-i facă invidioşi pe cei ce au decis să concureze pentru altă ţară. S-a făcut un efort din partea autorităţilor, iar sportivii noştri au confirmat în măsura posibilităţilor. Totuşi, majorarea primelor nu este soluţia principală ca la viitoarea ediţie a JO de la Rio de Jaineiro să păstrăm acest trend ascendent.

 

S-a vorbit de zeci de ori că o soluţie pentru revitalizarea sportului ar fi o lege privind sponsorizarea, dar, din păcate, această lege întârzie să fie adoptată. Mari speranţe s-au pus şi în preşedintele Comitetului Naţional Olimpic, Nicolae Juravschi, care urma să facă lobby în Parlament ca legea să fie adoptată şi să dea roade, dar şi aici dezamăgire. Când devii parlamentar, iar la guvernare e şi partidul din care faci parte, e greu să faci presiuni.

 

Înaintea JO, premierul Vlad Filat spunea că va cere ca veniturile acumulate în bugetul de stat de la jocurile de noroc să fie canalizate spre dezvoltarea sportului, ştiinţă şi cultură, dar deocamdată nu se întâmplă asta. Tot premierul mai spunea că veniturile de la accizele pentru băuturi alcoolice şi de la ţigări, de asemenea, vor fi alocate sportului de masă şi celui de performanţă. Deocamdată, nici în acest caz nu s-a mai auzit nimic. Ar fi nişte venituri foarte frumoase, de cel puţin câteva zeci de milioane care, cu siguranţă, ar duce la dinamizarea sportului din RM şi la apariţia de noi talente.

 

Tare îmi este teamă că odată cu acordarea acestor prime importante de către autorităţi, totul va reveni la „normal”. Ne-am obişnuit cu această „normalitate”, nu doar noi, ci şi sportivii care nu vor avea în continuare unde să se antreneze şi nici chiar nu se vor putea alimenta corect.

 

P.S: Comisia pentru decernarea Premiului Naţional a ales ieri  premianţii ediției 2012, iar printre cei zece se află şi preşedintele CNO, deputatul Nicolae Juravschi. Acesta urmează să încaseze suma de 100 de mii de lei.

 

Vitalie HADEI