„Legea” frontierelor rmn ar putea duce la consecinţe imprevizibile

Societatea civilă a reacţionat faţă de intenţia Tiraspolului de a instituţionaliza frontierele regiunii secesioniste

Evgheni Şevciuk, aşa-zisul preşedinte al regiunii secesioniste din stânga Nistrului, a semnat la 10 iunie curent un text despre frontierele de stat ale rmn. Conform pretinsei legi, frontierele de stat ale rmn includ următoarele localităţi: „raionul Camenca (teritoriul din stânga Nistrului), r. Râbniţa, Dubăsari (stânga Nistrului), or. Grigoriopol, raionul Slobozia, dar şi oraşele Bender (care include satele Varniţa, Gâsca, Proteagailovca), Dubăsari, Râbniţa, Tiraspol şi oraşul Dnestrovsk”. Potrivit autorităţilor secesioniste, acest text va intra în vigoare la 25 iunie curent.

Societatea civilă şi clasa politică din Republica Moldova au fost deranjate în mod special că autorităţile neconstituţionale din stânga Nistrului au inclus în aşa-zisa lege şi satul Varniţa, care se află de fapt sub jurisdicţia autorităţilor oficiale din Republica Moldova.

Reprezentanţi ai societăţii civile au calificat actul Tiraspolului drept provocator. Potrivit semnatarilor, textul se încadrează perfect în logica ultimelor evenimente realizate de Federaţia Rusă: desemnarea lui Dmitri Rogozin ca „reprezentant special al preşedintelui Rusiei pentru Transnistria; vizitarea regiunii de către Anatoli Serdiukov, ministrul Apărării al Federaţiei Ruse; dotarea unităţilor militare ruseşti cu armament şi unităţi de transport noi ş.a. În aceeaşi logică se înscrie decizia pe care nici aşa-zişii deputaţi ai sovietului suprem nu au susţinut-o, cea de a muta „parlamentul” separatist la Bender.

Potrivit semnatarilor, intenţiile de a aplica prevederile textului în localitatea Varniţa şi cele din raionul Dubăsari cu începere din 25 iunie curent, pe teritoriul controlat de Republica Moldova, urmăreşte scopul de a provoca un conflict armat cu implicarea unităţilor militare ale Federaţiei Ruse, după precedentul din 1992.

„Cerem ca structurile de stat ale Republicii Moldova să ia o atitudine fermă faţă de posibilele provocări, să nu se lase atrase în capcanele pregătite şi să continue ferm parcursul european al R. Moldova”, se menţionează în declaraţie.

„Legea” ar putea fi folosită ca „pseudobază” juridică

Comentatorul politic Viorel Cibotaru, unul dintre semnatarii declaraţiei, a vorbit despre eventuala implementare a textului pretinsei legi. Potrivit acestuia, pretinsa lege nu va fi pusă în aplicare nemijlocit la 25 iunie, ci atunci când autorităţile transnistrene vor considera că există anumite circumstanţe pentru acest pas. „Într-o anumită conjunctură, liderii de la Tiraspol ar putea folosi această lege ca pseudobază juridică pentru a revendica satul Varniţa drept teritoriu al republicii secesioniste”.

Potrivit comentatorului, în momentul în care Tiraspolul va întreprinde anumite acţiuni concrete, autorităţile constituţionale vor răspunde în mod adecvat.

Carpov: „O pură provocare”

Ieri, în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Securitate, convocat de preşedintele Nicolae Timofti, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, a prezentat informaţii privind ultimele evoluţii ale situaţiei din zona de securitate din zona transnistreană în contextul deciziilor unilaterale pe care le adoptă Tiraspolul. A fost o informaţie şi o discuţie la nivelul conducătorilor instituţiilor implicate în proces: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării.

Contactat de JURNAL, Eugen Carpov a menţionat că textul aşa-numitei legi cu privire la frontiera regiunii secesioniste este o pură provocare şi nu va avea consecinţe juridice.

„Vor urma schimbări esenţiale pe teren”

De fapt, la ce să ne aşteptăm pe 25 iunie, când se spune că va intra în vigoare textul aşa-zisei legi? „Dacă s-ar purcede la implementarea conţinutului acestui document, evident că se vor produce schimbări esenţiale pe teren faţă de situaţia în care ne aflăm astăzi. Mă refer la linia administrativă care separă astăzi în regim temporar malul stâng de malul drept al Republicii Moldova ca urmare a conflictului”.

Eugen Carpov a menţionat că atât Guvernul, cât şi preşedintele în exerciţiu al OSCE, şeful diplomaţiei ucrainene Leonid Kojara, au declarat oficial că nimeni nu va accepta acţiunile unilaterale ale Tiraspolului care duc la înrăutăţirea situaţiei în raport cu populaţia de pe malul stâng sau drept al Nistrului. Totodată, trebuie respectate mecanismele şi cadrul juridic existent pentru zona de securitate. „Există instrumente. Acestea sunt Comisia unificată de Control, Comandamentul militar unit, trupele de pacificare ce sunt responsabile pentru situaţia din zona de securitate. Dacă vă uitaţi la conţinutul textului, veţi vedea că satul Varniţa aflat sub controlul autorităţilor constituţionale este inclus de rând cu alte localităţi din stânga Nistrului ca aşa-numit teritoriu transnistrean. Evident că încercarea de implementare a acestor prevederi ar avea consecinţe imprevizibile”. Potrivit oficialului, textul nu are o altă menire decât să perturbe procesul de negocieri.

Vadim Vasiliu

The following two tabs change content below.