Legea contradictorie stopează micul trafic la frontieră

TRAFIC // Numai 90 de zile se vor afla pe teritoriul Republicii Moldova maşinile înmatriculate în alte state 

Potrivit unei modificări legislative din 4 aprilie curent, maşinile cu numere de înmatriculare româneşti nu au voie să se afle pe teritoriul Republicii Moldova mai mult de 90 de zile într-un an. Republica Moldova permite dubla cetăţenie şi a semnat acordul de mic trafic la frontieră pe 13 noiembrie 2009. La 7 iulie 2011 Parlamentul a adoptat o lege prin derogare conform căreia persoanele care au maşini cu numere de înmatriculare în alt stat vor avea timp suplimentar, până pe 31 decembrie 2011, ca să-şi înregistreze maşinile în RM, legea a intrat în vigoare pe 27 iulie 2011. O lege similară, de limitare a termenului de aflare pe teritoriul său a maşinilor cu numere străine, funcţionează şi în România.

Vadim VASILIU

Senatorul Viorel Badea, preşedintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României, a declarat pentru JURNAL că legea din 4 aprilie nu este o sfidare a dreptului la proprietate, îndeosebi pentru persoanele cu dublă cetăţenie, românească şi moldovenească, şi pentru persoanele care au permis pentru micul trafic la frontieră. „Este o lege europeană, care este aplicată în RM ca una dintre condiţiile de integrare în UE. Firmele nu se supun acestei legi. Reprezentantul unei firme poate să se afle oricât doreşte pe teritoriul altei ţări cu maşina, chiar dacă are numerele de înmatriculare din ţara unde firma îşi are sediul. În general, cetăţenii RM fac mic trafic şi nu cred că aceştia vor avea probleme pe teritoriul României. Cei care au dublă cetăţenie şi au maşinile înmatriculate în România, pot să-şi înmatriculeze autoturismul în RM fără niciun fel de probleme”, a menţionat senatorul.

Românii au aceeaşi problemă

Totodată, Badea a spus că şi românii care merg la muncă în statele din UE se confruntă cu aceeaşi problemă şi că, deocamdată, nu se poate face o excepţie pentru moldovenii care au cetăţenia română. „Nu poţi să faci diferenţe. Probleme foarte mari au cetăţenii români care merg să lucreze şi să locuiască în ţările UE. E clar că trebuie să-şi înmatriculeze autoturismul în statele în care au viza de reşedinţă. Este o lege de la care nu se poate abate nimeni”, a spus Badea.

Se elaborează o lege nouă

La rândul său, şeful Direcţiei Juridice a Serviciului Vamal, Adrian Morărescu, a spus pentru JURNAL că pe moment se lucrează asupra unui proiect de lege care să reglementeze toate problemele ce ţin de micul trafic la frontieră şi ale moldovenilor cu dublă cetăţenie, ale căror maşini sunt înmatriculate în România. „În România este acelaşi tip de lege. România are aceeaşi legislaţie şi maşinile înmatriculate la noi se pot afla pe teritoriul statului român sau al unui alt stat european nu mai mult decât un anumit termen. Sfidarea dreptului de proprietate are loc atunci când cineva pretinde la proprietatea ta. Actualmente, se lucrează la un proiect de modificare a legii din 4 aprilie. Sper că în curând proiectul de lege va fi examinat de parlament sau guvern”, a declarat pentru JURNAL Adrian Morărescu.

Lege contradictorie

Mai mulţi cetăţeni cu dublă cetăţenie au protestat pe 25 iulie în Vama Sculeni împotriva legii din 4 aprilie. Protestatarii s-au plâns pe faptul că, deşi au familii în România, muncesc în Moldova şi sunt cetăţeni ai ambelor state, prevederile acestei legi vin în contradicţie cu dreptul la dublă cetăţenie şi dreptul la mic trafic la frontieră.

„Eu plătesc impozite, am maşină, am pământ, am tractor în statul moldovenesc. Dar familia se află în statul român. Soţia locuieşte în România, fiica învaţă în România”, a declarat T.P., unul dintre protestatari.

„Această lege nu este gândită deloc bine. Ca o maşină românească, un şofer român, cu paşaport român, să nu poată intra în Moldova. Este o lege gândită de cineva care urmăreşte anumite interese”, a opinat Ion Mândrescu, un alt protestatar.

„Cu ce maşină să vin la mine acasă? Să-mi explice. Doi ani în urmă, când am procurat maşina, nu am ştiut că va fi o astfel de lege!”, a declarat o Nicoleta Z.

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)