Legea antipropagandă nu este altceva decât „un instrument de împărțire a pieții publicității”

„Legea antipropagandă nu este altceva decât o încercare de a împărți piața publicității. Nu există o altă țară în Europa, nici măcar statele membre ale UE nu au măsuri atât de drastice. Interdicția de a retransmite anumite produse media nu este introdusă acolo în legislație”, a declarat pentru JURNAL de Chișinău Petru Macovei, director executiv al Asociației Presei Independente.

Pentru Macovei califică demersul Legislativului de la Chișinău drept exces de zel în lupta cu propaganda externă. „Nu există o altă țară în Europa, nici măcar statele membre ale UE nu au măsuri atât de drastice. Interdicția de a retransmite anumite produse media nu este introdusă acolo în legislație. De exemplu, în Țările Baltice, unele emisiuni au fost interzise temporar, dar după ce consiliile audiovizualului au constatat tendințe de propagandă și au cerut suspendarea prin instanța de judecată”, a precizat Macovei.

„În Republica Moldova, a fost introdusă această restricție prin lege și nu cred că R. Moldova, Slava Domnului, este în situația Ucrainei”, a precizat el.

„Îmi explic acest exces de zel doar prin interesele personale ale proprietarilor de media, ale principalului proprietar de media, președintelui Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, în încercarea de a împărți piața publicității”, a afirmat expertul.

„Cred că ar fi democratic euroconform și în spiritul libertății de exprimare ca același Consiliu Coordonator al Audiovizualului să fie obligat să monitorizeze produsele media din statele care nu au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Din punctul meu de vedere, acest lucru ar fi.

Amintim că proiectul de modificare a Codului Audiovizualului, cunoscut ca legea anti-propagandă, a fost semnat în această de dimineață, 10 ianuarie, de șeful Legislativului, Andrian Candu, în calitate de președinte interimar, potrivit unui comunicat al Parlamentului.

Proiectul interzice indirect retransmisia pe teritoriul Republicii Moldova a programelor de televiziune și radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic din Federația Rusă, iar Igor Dodon a refuzat repetat să semneze decretul de promulgare a legii. Autorii legii, deputații Partidului Democrat, au argumentat-o drept o necesitate a protejării securității informaționale a Republicii Moldova.