Lecturi de vară cu Eugen Lungu

Eugen Lungu pozzaUn public de elită s-a reunit joi la Librăria din Centru unde a avut loc premiera celor două volume noi ale criticului literar și eseistului Eugen Lungu, „Panta lui Sisif” (Editura Cartier) și „Poetul care a îmbrăţişat luna” (Editura Prut Internațional).

Două volume noi de Eugen Lungu, lansate la Librăria din Centru

Lansarea celor două cărți ale lui Eugen Lungu a încheiat prima parte a sezonului literar actual de la Librăria din Centru (aflată cu-adevărat în centrul vieții noastre literare), animatorii acțiunilor culturale din această instituție promițând să-și reia activitatea în septembrie, după o vacanță. Probabil, blândul și discretul Eugen Lungu și-a dorit o întâlnire degajată, „ca între prieteni”, dar lansarea cărților sale a fost un eveniment literar de o încărcătură spirituală maximă.

Moderatorul Emilian Galaicu-Păun a dat tonul manifestării, amintind că Eugen Lungu este autoritatea nr. 1 în critica literară contemporană basarabeană. Orice autor(-oare) aşteaptă un cuvânt bun din partea criticului Eugen Lungu, iar dacă o lucrare literară nu e citită de acesta, degeaba a mai fost scrisă.

Un om-bibliotecă, un artizan al scrisului

Arcadie Suceveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, a făcut un portret tridimensional al cărturarului, eseistului şi editorului Eugen Lungu. Președintele USM îl admiră pe Eugen Lungu pentru că practică exercițiul zilnic al scrisului, pentru că are nu doar simț critic, ci și simțul umorului: „Când Eugen Lungu nu are umor sau ironie, atunci are dreptate”.

Mircea V. Ciobanu a evocat pasiunea lui Eugen Lungu pentru bibliotecă, pentru mișcarea ideilor, sugerând că e un autor din stirpea lui Borges, Kafka, Eco etc.

Scriitorul Vasile Romanciuc, redactor-şef la Editura „Prut Internaţional”, a subliniat: „Cititorii volumului proaspăt apărut la editura noastră, „Poetul care a îmbrăţişat luna”,vor remarca extraordinara forţă de seducţie a textelor sale, autorul cucerindu-ne de fiece dată prin profunzimea analizei, prin răbdarea şi dexteritatea cu care ştie să despice firul în patru, prin documentarea temeinică („un spectacol al argumentelor” – Maria Şleahtiţchi), printr-o inconfundabilă „graţie a scriiturii” (Eugen Lungu), calităţi care îşi dau întâlnire în tot ceea ce încredinţează hârtiei distinsul critic şi istoric literar”.

Titluri din rândul întâi

„Dacă m-ar întreba cineva ce titluri din această carte i-aş recomanda în primul rând, i-aş răspunde fără să ezit că, în „Poetul care a îmbrăţişatluna”, dar şi în toate celelalte ediţii marca Eugen Lungu, nu sunt decât titluri de rândul întâi. Eugen Lungu îşi şlefuieşte cuvintele până când picăturile de sudoare căzând pe ele le dau strălucire diamantină. Munca şi ne-graba au fost şi rămân cele mai mari „taine” ale bijutierilor din toate timpurile”, a menționat Vasile Romanciuc.

Amintim că Eugen Lungu, redactor-șef al Editurii „Arc”, a îngrijit cărţile „Poeţi de pe vremea lui Eminescu”, „Portret de grup. O altă imagine a poeziei basarabene” ş.a.

A semnat volumele „Raftul cu himere” (Premiul „Titu Maiorescu” al Academiei Române) şi „Spaţii şi oglinzi” (Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova). În 2013, a fost distins cu Premiul de Excelenţă al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.