Lecția zilei de 4 octombrie // Vitalie Cojocari

vitalie cojocariNu sunt blogger de-al oligarhilor care sperie lumea cu războaie ca să nu mai iasă la proteste. Încerc în această perioadă tulbure să fiu cu capul pe umeri. Așadar, ce învățăminte tragem din 4 octombrie 2015? În primul rând, să ne felicităm: Moldova a învățat lecția zilei de 7 aprilie 2009. Au arătat-o atât polițiștii, cât și protestatarii. Aici trebuie să spun că poliția din Moldova pare să fi acționat cu mult calm. Bravo lor. Oricum, ar fi fost urât să vedem cum fiii polițiști își bat tații protestatari. Protestatarii, deși au fost violenți, au știut când să se oprească. Apropo, Andrei Năstase a crescut în ochii mei.

Nu exclud că are schelete în dulap, cu toate acestea, l-am observat în câteva momente dificile și pot spune că începe să fie liderul de care are nevoie Platforma DA. A reușit să oprească violențele din fața clădirii lui Plahotniuc, dar și la Parlament. Apoi Dodon a venit la el și a încercat să se bage în față. Fără să fiu un specialist în cititul pe buze, am văzut câteva gesturi discrete prin care l-a rugat să plece. A fost o situație jenantă pentru Andrei Năstase. A dat mâna cu omul Moscovei, totul era aranjat să pară că Platforma DA și Dodoniștii sunt în aceeași barcă. Ei bine, nu, plutesc în direcții diferite. Vin doar cu două sfaturi pentru domnul Năstase: să încerce să se împace cu Unioniștii și să nu-și ia nasul la purtare. Succes, Andrei Năstase! Protestul are nevoie de lideri!

Chiar dacă violențele din 4 octombrie au putut fi stăpânite, spirala violenței este greu de oprit odată ce a început să-și facă jocul. Bag mâna în foc că violența va escalada. Lucrurile trebuie oprite până nu este târziu. Dar cum? Păi, în primul rând, prin negocieri. Multe, serioase și cu implicarea României, a Uniunii Europene. Moldova nu se mai poate autogestiona, autoguverna. Are nevoie urgentă de ajutor. România nu trebuie să stea la o parte. Până nu e târziu. Dar, cel mai important, oligarhii trebuie să plece de la putere, iar când pleacă, să-și ia cu ei toate slugile de peste tot: Procuratură, Bănci, Poliție, SIS, Televiziune și așa mai departe. Apoi justiția trebuie să înceapă arestările corupților. Violențele și Revoluția Corturilor nu se vor termina până când oamenii nu vor vedea un Shor, un Filat, dar mai ales un Plahotniuc la închisoare. Și nu pentru două zile, ca la „curort”. Nu. Oamenii vor o decizie definitivă și irevocabilă pe cel puțin zece ani!

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)