Lecţia Ghidirim

gheorghe-ghidirim-e1330689569136Miercuri, în Sala Senatului Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” a avut loc lansarea volumului omagial „Un destin împlinit”, consacrată aniversării a 75-a a academicianului Gheorghe GHIDIRIM, doctor habilitat în medicină, profesor universitar. Cartea a fost editată la Piatra Neamț, Editura Răzeșu, sub auspiciile USMF “N.Testemițanu” și ale AȘ a Moldovei. Coordonatorul lucrării – Romeo Şcerbina, conferenţiar universitar.

Evenimentul a transformat Sala Senatului în una neîncăpătoare, iar atmosfera a fost una demnă de distinsul academician Gheorghe Ghidirim. Luările de cuvânt și mesajele de felicitare ale academicienilor, profesorilor, chrirurgilor, colegilor, prietenilor de-o viață de pe întreg spațiul românesc (Chișinău, București, Iași, Piatra Neamț, Constanța, Orhei) au confirmat calitățile marelui nostru contemporan, personalitate notorie în lumea medicală, socială, politică, culturală. Calități regăsite și în cele peste 80 de articole, omagii, Laudatio…

Viceprimarul Nestor Grozavu a dat citire și Deciziei Primăriei Municipiului Chișinău, prin care acad. Gheorghe Ghidirim este desemnat Cetățean de Onoare al Municipiului Chișinău.

Născut la Palanca-Olănești, consideră că era de datoria lui să cunoască Istoria. A muncit din greu și onest pentru tot ce a obținut în viață. Academician, doctor habilitat, profesor, ex-ministru al Sănătății (1990-1994). Discipol al lui Nicolae Anestiade și al lui Vladimir Filin. Autor a peste 500 de articole didactice… Profesor pentru 50 de promoții de studenți… Luptător pentru Limba Română: a participat la traducerea materialelor didactice în limba română.

Chirurg iscusit, cu frică de Dumnezeu: „Chirurgul trebuie să aibă o reacție imediată și adecvată. Cugetul chirurgului trebuie să meargă înaintea mâinilor lui… Rugăciunea o spun înainte de operație, în timpul operaţiei și după… Mă rog pentru mine, să mă ajute Domnul, dar și pentru pacientul meu – să aibă noroc, să-l ajute Domnul să fie tare, să se refacă…”

Troienit de timpuri, distincții, ordine şi medalii, Profesorul Ghidirim răspunde la toate cu discreția și bunul-simț care îl caracterizează: „Eu știu măsura…” Și, ca de fiecare dată, când e înconjurat de prieteni: „Sunt fericit că vă văd, iubiți prieteni…”.

Cred că mulți dintre noi ar dori să înțeleagă misterul Ghidirim și să învețe Lecția Ghidirim. „Sunt un om norocos. Am avut noroc de părinți. Am avut parte de dascăli, de colegi. Profesorul Șchiopu mi-a fost mai întâi dascăl, apoi cumnat, apoi – naș. Îi datorez foarte multe. Mi-a plăcut poezia lui Octavian Goga, Coșbuc, Vieru, Lermontov, Tiutcev. Nu m-am despărțit de romanță niciodată. Am oferit mult în viata mea, dar mi s-au întors multe.”

Totul pare atât de simplu. În cazul în care te-ai născut Gheorghe Ghidirim, ai parcurs traiectoria Gheorghe Ghidirim și ai devenit director de opinii și o conștiință recunoscută de toată lumea…

La mulți ani, Om Frumos și Bun, Gheorghe Ghidirim!

Valentina BUTNARU

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)