Lech Kaczynski – omul care a impulsionat investiţiile pentru Euro 2012

Prin moartea preşedintelui polonez, şeful UEFA, Michel Platini, a pierdut principalul colaborator în pregătirea turneului final de peste doi ani. Dispariţia şefului statului polonez Lech Kaczynski, decedat sîmbătă dimineaţă în urma prăbuşirii avionului prezidenţial în apropiere de localitatea rusă Smolensk, a fost o lovitură grea inclusiv pentru UEFA. Preşedintele forului continental, Michel Platini, a pierdut astfel unul dintre principalii săi colaboratori în preparativele pentru Euro 2012, turneu care va fi găzduit de Polonia şi de Ucraina.

Platini l-a întâlnit pe Kaczynski în iulie 2008, cu ocazia unei vizite la Varşovia, iar de atunci au rămas tot timpul în contact. Implicarea activă a preşedintelui e şi unul dintre motivele pentru care Polonia stă astăzi mult mai bine decât partenera sa Ucraina în ce priveşte pregătirile pentru turneul final.

Un exemplu: atunci când experţii UEFA au solicitat grăbirea lucrărilor,  Kaczynski a reacţionat prompt şi a semnat  un pachet de legi prevăzut să uşureze procedurile pentru demararea investiţiilor la noile stadioane şi în infrastructură. De acum, în absenţa lui, Platini va trebui să se orienteze cu precădere spre primul ministru Donald Tusk. Chiar dacă au avut numeroase diferende de-a lungul timpului, Tusk şi Kaczynski s-au înţeles foarte bine cînd a fost vorba de fotbal.

„Am fost şocat să aud de acest tragic accident. Sînt alături de partenerii noştri polonezi care pregătesc Euro 2012”

Michel Platini, preşedinte UEFA

„Un incident foarte trist! Preşedintele Kaczynski a fost un mare susţinător al fotbalului”

Sepp Blatter, preşedinte FIFA

22 miliarde de euro e suma pe care Polonia a alocat-o pregătirilor pentru Euro 2012

12 miliarde de euro va cheltui Polonia pînă în 2012 numai cu infrastructura rutieră

1 miliard de euro investesc polonezii în construcţia sau modernizarea celor 6 stadioane (două sunt de rezervă)