Leanca promite să majoreze salariile medicilor cu 21%

By Editor Moldova.ORG

Începând cu 1 iulie 2014, angajații din domeniul ocrotirii sănătății vor primi retribuții mărite cu 21%, salariul tarifar va crește de la 825 la 1000 de lei, a promis premierul Iurie Leancă în cadrul unei întâlniri cu ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, și cu Ion Ababii, rector al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Părțile au abordat în special lipsa cadrelor medicale și situația medicilor rezidenți. S-a menționat despre necesitatea achitării indemnizațiilor unice pentru medicii și farmaciștii care aleg să muncească în raioane, compensațiilor lunare pentru închirierea locuințelor sau oferirea caselor gratuite de către autoritățile locale.

Iurie Leancă i-a solicitat rectorului să aplice mecanismul de obligare a proaspeților absolvenți, care sunt finanțați din bugetul de stat, să activeze în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice, pentru o perioadă determinată după finalizarea studiilor. Prim-ministrul le-a cerut celor doi interlocutori ca absolvenții USMF, inclusiv medicii rezidenți, să fie repartizați uniform în toate spitalele din țară.

În Republica Moldova activează 47 500 de lucrători medicali și ar mai fi nevoie de 1 500 de medici.

Sursa: diaspora.moldova.org