Leancă: "Moldova este condusă în acest moment de comunişti"

Nantoi: Această coaliţie odioasă a devenit un Ianukovici colectiv pentru Moldova

 

leanca

Fostul premier Iurie Leancă şi-a lansat astăzi partidul – Partidul Popular European din Moldova. Din echipă fac parte mai multe nume cunoscute de politicieni, foşti miniştri, viceminiştri, funcţionari din guvern. Fostul premier a menţionat că, pe scena politică din Republica Moldova, în special pe eşichierul de dreapta, proeuropean, s-a creat un gol după alegerile din 30 noiembrie 2014. Acest lucru s-a întâmplat ca urmare a nerespectării votului dat de electoratul proeuropean de către cei care au format alianţa minoritară.

“La guvernare nu avem o alianţă proeuropeană, ci o grupare de interese, o construcţie politică improvizată, care nu are nicio perspectivă, iar efectele încep să se vadă. Este prima oară în cinci ani când din discursul oficialilor europeni dispar declaraţiile legate de perspectiva aderării RM la UE. Moldova este condusă în acest moment de comunişti, viitorul ei este dependent de voturile PCRM în Parlament. Şi aceasta în ciuda faptului că alegerile au fost câştigate de partidele proeuropene”, a spus Leancă, precizând că PPE va fi un partid european prin definiţie, care nu va depinde de un singur lider şi un singur finanţator.

Oazu Nantoi, unul dintre politicienii care au aderat la partidul lui Leancă, a subliniat că o jumătate din viaţa sa a trăit în minciuna comunistă din URSS, a mai suportat opt ani de zile, marcaţi de minciuna comunistă în versiunea lui Vladimir Voronin. “Nu accept ca şi perspectiva europeană a ţării mele să fie sacrificată şi să degradeze într-o minciună”, a spus el. Potrivit lui Nantoi, starea de degradare totală în care se află statul Republica Moldova poate fi depăşită doar în parteneriat cu UE. Numai pe această cale statul poate fi rupt din captivitate şi întors cetăţeanului. “Am venit în acest partid deoarece nu accept minciuna coaliţiei minoritare între Plahotniuc, Filat şi Voronin. Această coaliţie odioasă a devenit un Ianukovici colectiv pentru Moldova”, a spus Nantoi.

Politicianul a mai reiterat că a decis să facă parte din acest partid, deoarece nu acceptă fariseismul din jurul aşa-numitului “conflict transnistrean”. “Nu accept situaţia în care cetăţenii Republicii Moldova din stânga Nistrului sunt trădaţi de guvernarea de la Chişinău şi sunt batjocoriţi de capii regimului autoritar şi xenofob de la Tiraspol. Nu accept fudulia şi aroganţa celor de la guvernare care dau în noi cu piciorul a doua zi după alegeri. În Suedia, o ţară de zeci de ori mai bogată ca Republica Moldova, membrii guvernului şi parlamentarii se deplasează cu transportul public, merg pe jos la şedinţe. La noi, deputaţii îşi plimbă fundurile cu limuzini luxoase, ascunşi după geamuri fumurii, imunitate parlamentară şi bodyguarzi. Moldova are nevoie de un partid care să se bazeze pe porunca a opta “sa nu furi!”, a mai spus Nantoi.

Din partidul lui Leancă vor mai face parte istoricul Octavian Ţîcu, fost ministru al Tineretului şi Sportului, fostul şef al Biroului pentru Relaţii cu Diaspora, Victor Lutenco, dar şi foştii viceminiştri de Externe, Valeriu Chiveri şi Iulian Groza. Totodată, membru fondator al noului partid este şi fostul vicepremier pentru Reintegrare, Eugen Carpov.

Iurie Leancă a anunţat la sfârşitul lui februarie că părăseşte PLDM, după ce guvernul Gaburici a primit votul de încredere al Parlamentului. Potrivit lui Leancă, faptul că PD, PLDM şi PCRM au votat un guvern minoritar înseamnă un pas înapoi în parcursul european al Republicii Moldova.

The following two tabs change content below.