Leancă, între realizări şi critici

Prim-ministrul Republicii Moldova recunoaşte că cel mai mare flagel al RM este corupţia, eradicarea căreia o vede în realizarea programului de e-guvernare

Pe 12 iunie curent Iurie Leancă, proaspăt şef de cabinet atunci, prezenta priorităţile Guvernului Republicii Moldova pentru 100 de zile. Iurie Leancă a vorbit pe 12 iunie despre trei obiective majore pe care guvernul se angajează să le atingă: crearea noilor locuri de muncă, intensificarea luptei împotriva corupţiei şi un parcurs mai rapid spre Uniunea Europeană.

În vederea realizării acestor trei obiective, Guvernul Leancă s-a angajat timp de 100 de zile să creeze cinci mii de locuri de muncă, două mii la lucrările de reabilitare a drumurilor şi alte trei mii la construcţia gazoductului Iaşi-Chişinău. În scopul combaterii corupţiei, Leancă a anunţat continuarea programului e-guvernare şi implementarea sistemului electronic de plăţi. Negocierile cu privire la Acordul de Liber Schimb şi Acordul de Asociere au fost realizate deja.

Acum 100 de zile

„Primul pilon este crearea locurilor de muncă. Ne vom concentra pe dezvoltarea agriculturii, fapt ce va asigura crearea a circa cinci mii de locuri de muncă în sectorul rural. Pentru a atinge acest obiectiv ne vom axa pe un mediu de afaceri mai favorabil, benefic pentru atragerea investițiilor. Al doilea pilon este lupta împotriva corupției. Oamenii trebuie să simtă că sunt protejați de stat și că li se face dreptate. Vom avansa pe mai multe direcții. Vom continua cu reforma poliției. În acest sector există 2300 de posturi vacante. Vom începe prin angajarea noilor colaboratori din rândul absolvenților, dar și al femeilor”, a declarat Leancă pe 12 iunie.

1700 de noi locuri de muncă create

Prim-ministrul a menţionat că de pe urma realizării proiectelor de reabilitare a drumurilor au fost create 500 de locuri de muncă noi, iar ca rezultat al acordării subvenţiilor în domeniul agriculturii au fost create alte 1200 de locuri de muncă.

Iurie Leancă a mai precizat că Executivul s-a angajat să atragă noi oameni în forţele de menținere a ordinii publice. Din cele 2300 de locuri vacante în sistemul MAI au fost suplinite în jur de 1300 de locuri de muncă, dintre care 236 au fost ocupate de femei. În cadrul Inspectoratului Naţional de Patrulare sunt angajate 97 de femei, ceea ce înseamnă 8,4%. Inspectoratul a mai fost echipat cu 1200 de uniforme noi, toate produse în Moldova.

Iurie Leancă spune că au fost acordate peste 1600 de granturi şi credite pentru întreprinderile mici şi mijlocii de către Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare. Subvenţiile în agricultură au ajuns la suma de 122 de milioane de lei în aceste 100 de zile.

Combaterea corupţiei, cum se face

Iurie Leancă a declarat că acţiunile anti-corupţie nu mai pot aştepta. În acest sens, prim-ministrul a menţionat proiectele de guvernare electronică implementate la scară largă în Republica Moldova. Potrivit oficialului, proiecte precum e-apostila, plăţi electronice Mpay „vor elimina rând pe rând focarele corupţiei” pentru că, zice şeful Executivului, „Computerul nu fură”.

O altă modalitate de combatere a corupției este eliminarea constrângerilor din mediul de afaceri. „Am adoptat o hotărâre ce prevede 90 de măsuri legislative de eliminare a acestor constrângeri”. Printre măsurile menţionate de premier sunt următoarele: eliminarea obligativităţi de deschidere a conturilor bancare temporare şi depunerea a cel puţin 40% din capitalul social la etapa înregistrării afacerii, eliminarea obligativităţii ştampilei, simplificarea procedurilor pentru obţinerea actelor permisive în construcţii etc. „Peste trei luni, vom face o evaluare a modului în care sunt puse aceste acțiuni în aplicare”.

Leancă are încredere în compania austriacă

Referindu-se la construcţia gazoductului Iaşi-Chişinău, Leancă a menţionat că acesta a fost lansat de Ziua Independenţei. Deşi lucrările la gazoduct sunt suspendate, prim-ministrul a menţionat că executorul este o companie austriacă cu o reputaţie foarte bună. „Nu am niciun dubiu că termenele care au fost fixate în caietul de sarcini vor fi respectate de această companie”.

Referindu-se la accelerarea procesului de integrare europeană, cea de a treia prioritate, premierul a menţionat că Republica Moldova şi-a făcut alegerea strategică acum patru ani, care este integrarea europeană. „Ne-am propus să finalizăm negocierile pentru Acordul de asociere și liber schimb. În iunie, am încheiat negocierile începute de Guvernul anterior. Pe 22 noiembrie, urmează să parafăm acest document”, a accentuat premierul Iurie Leancă.

„Oamenii de rând nu simt reformele”

Comentatorul politic Viorel Chivriga consideră că 100 de zile este un termen prea mic pentru orice guvern care vrea să atingă anumite rezultate plauzibile. „Foarte multe din obiectivele ambiţioase au rămas doar pe hârtie. Oamenii nu simt schimbările. Situaţia cu exporturile moldoveneşti s-a înglodat pe piaţa statelor din CSI”. Viorel Chivriga consideră că suportul acordat agenţilor economici este mic. Comentatorul consideră că nu există o luptă forte împotriva corupţiei. Guvernarea electronică este o soluţie pentru combaterea corupţiei, însă efectele acesteia nu se resimt deocamdată. Comentatorul consideră că cele mai vizibile reforme au avut loc în sistemul educaţional. „E foarte posibil că adevăratele reforme vor începe după summit-ul de la Vilnius”, conchide comentatorul.

Juristul Gheorghe Susarenco, la rândul său, consideră că cea mai mare realizare a guvernului Leancă este realizarea agendei europene. „Pe plan intern, consider că o pondere mare în realizarea obiectivelor de guvernare o au ministerele de ramură. Pe plan extern, prim-ministrul a realizat obiectivele”. Totuşi Gheorghe Susarenco este de părere că realizarea reformelor interne şi realizarea agendei europene sunt procese interdependente. „Cea mai mare problemă rămâne corupţia, birocratismul în sistemul autorităţilor locale şi centrale, dar asta nu se face într-o zi, aşa cum a spus, deunăzi preşedintele APCE, Jean Claude Mignon”, conchide Susarenco.

Vadim Vasiliu

The following two tabs change content below.