Le Monde: Sute de manifestanţi au instalat corturi în faţa guvernului moldovean pentru a denunţa corupţia

corturi

Foto: protv.md

Republica Moldova clocoteşte pe fundalul scandalului de corupţie. Cel puţin 30000 de persoane – 100 000 după organizatori – au reclamat duminică, 6 septembrie, demisia preşedintelui Nicolae Timofti, ieşind pe străzile din centrul Chişinăului. Cauza principală a acestor proteste este „dispariţia” misterioasă a unui miliard de dolari din trei bănci principale ale ţării, ceea ce constituie 15% din Produsul Intern Brut (PIB), scrie lemonde.fr.

Sute de manifestanţi au instalat corturi, continuând să protesteze în faţa guvernului, pentru a cere plecarea preşedintelui, acuzat că a servit interesele oligarhilor şi că nu a luptat eficace împotriva corupţiei.

Manifestaţia a fost organizată de Platforma civică „Demnitate şi Adevăr”, o mişcare de opoziţie creată de către jurnalişti, politologi şi militanţi din societatea civilă, care susţine integrarea europeană pentru Republica Moldova. Protestatarii au revendicat organizarea unui sufragiu universal pentru alegerea unui nou şef de stat, actualmente ales de Parlament, şi demiterea guvernatorului Băncii centrale şi a procurorului general.

La începutul lui aprilie, Banca Naţională a Moldovei a descoperit că trei bănci principale ale ţării – Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială –, reprezentând aproximativ un sfert din activele bancare ale ţării, acordase credite unor destinatari care nu au mai fost identificate.

Anunţul „dispariţiei” acestor bani a provocat manifestaţii ample la Chişinău şi contestări împotriva lui Nicolae Timofti, ales în 2012.

The following two tabs change content below.