Le Monde: Israelul şi Ungaria se aliază contra filantropului George Soros

La câteva zile de la vizita lui Beniamin Netaniahu la Budapesta, guvernul ungar a decis să impună un termen, miercuri, 12 iulie, campaniei de afişare controversată împotriva miliardarului filantrop american George Soros. Evreu maghiar la origine, acesta apare surâzând într-o fotografie, cu sloganul „Nu-l lăsaţi pe George Soros să râdă la urmă!”. Iniţiativa a provocat o încurcătură între cele două ţări, făcându-l chiar pe Netaniahu să dezavueze corpul său diplomatic, scrie lemonde.fr

La 8 iulie, ambasadorul Israelului la Budapesta, Yossi Amrani, a chemat guvernul ungar să oprească această campanie, care „evocă nu numai triste amintiri, dar seamănă ură şi frică”. George Soros, care s-a declarat „bulversat”, este desemnat drept duşman politic de Viktor Orban din cauza susţinerii sale acordate ong-urilor pentru apărarea drepturilor minorităţilor şi migranţilor din Orientul Mijlociu pe care primul ministru maghiar vrea să îi împiedice să vină în ţara sa.

Blocaj sistematic

Dar la 10 iulie, la cererea lui Netaniahu, ministrul Afacerilor Externe a revenit asupra celor spuse, preferând să se ia de Soros, care „atacă guvernele israeliene alese democratic prin finanţarea organizaţiilor care defăimează statul evreu şi caută să nege dreptul de a se apăra”. Israelul apreciază blocajul maghiar sistematic în sânul UE împotriva iniţiativelor percepute ca ostile împotriva statului evreu. Cele două state împărtăşesc aceeaşi politică agresivă contra vocilor critice ale societăţii civile.

Un deputat al Likudului a profitat de ocazie pentru a anunţa faptul că a prezentat un proiect de lege, numit „Soros Bill”, menit să împiedice orice individ bogat să ajute organizaţiile care susţin boicotul şi sancţiunile împotriva Israelului. Soros sprijină de ani buni organizaţiile nonguvernamentale ale societăţii civile israeliene, etichetate de stânga, care luptă pentru drepturile minorităţilor şi documentarea ocupaţiei.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)