Le Figaro: Trump, de la clown la preşedinte

donald-trump

Trump, miliardar fără frică şi fără limite, a devenit improbabilul „erou politic” în urma acestui an electoral. Deşi puţini comentatori îi acordau şanse candidaturii sale, Donald Trump a spart codurile politice ale SUA, scrie lefigaro.fr.

De când se ţine minte, Donald Trump spune că a fost un rebel. La şcoală, făcea viaţa grea profesorilor săi. La procuratură era cunoscut după iniţialele sale, DT! Această atitudine dezinvoltă a făcut în cele din urmă să fie trimis la o academie militară.

Viitorul candidat republican se va adapta uşor şi se va afirma printre camarazii săi. Trump se formează apoi pe lângă tatăl său, urmându-l pe şantiere. El se întâlneşte aici muncitorii tatălui său, învaţă să îi cunoască şi să discute cu ei. El se va poziţiona rapid împotriva curentului elitelor generaţiei sale, în anii 60, mai curând de partea tăcută a majorităţii nixoniene decât de cea a militanţilor împotriva războiului în Vietnam.

Voind să scape de dominaţia tatălui său şi de a se elibera de susţinerea financiară a acestuia, el se lansează la asaltul Manhattan-ului şi se face înconjurat de mentori care cunosc jocurile puterii. Cuvântul său de ordine: să nu ai frică de nimic şi cât mai multă publicitate fie acestea bună, fie rea.

Prima sa experienţă politică survine în 1988 de partea democraţilor, lansând ideea de a o lua pe celebra animatoare de culoare Oprah Winfrey ca vicepreşedinte. În 2000, reîncearcă şansele de a deveni preşedinte, de această dată pe dreapta eşichierului politic. În această epocă, el se declară îngrijorat de tratatele de liber-schimb şi denunţă imigrarea ilegală masivă. Două subiecte care au jucat un rol central în campania da din 2016.