Le Figaro: „Cristian Mungiu, un geniu al Carpaţilor”

„Cristian Mungiu exorcizează România” (Le Monde), „Cristian Mungiu, un geniu al Carpaţilor” (Le Figaro) sau „Cristian Mungiu oferă o anumită idee despre cinema” (La Croix) – presa franceză scrie în termeni elogioşi despre cel mai recent film al regizorului român Cristian Mungiu, „După dealuri”, peliculă ce a câştigat la ultima ediţie a Festivalului de la Cannes premiul pentru scenariu.

La 44 de ani, Cristian Mungiu se impune ca mare cineast, un adevărat regizor supradotat, scrie şi Le Figaro. În 2005 l-a întâlnit pe Bertrand Tavernier, care venise în România să turneze „Căpitanul Conan”, aminteşte cotidianul francez. „Fiecare film al lui Cristian Mungiu este un şoc, un miracol”, spune Bertand Tavernier, impresionat de „După dealuri”. „Ai impresia că planul este extinderea personajului, că vine din mişcarea lui interioară, şi nu din decizia regizorului”, adaugă cineastul.

Cosmina Stratan şi Cristina Flutur au primit amândouă premiul de interpretare la Cannes pentru rolurile principale din film. Eroinele sunt atât de adevărate, de unice, încât au cucerit publicul de la Cannes. „Cinematografia pare inventată pentru Cristian Mungiu. <După dealuri> este o minune”, mai scrie Le Figaro. „Trebuie să faci de toate în viaţă. De exemplu să mergi să vezi un film românesc care durează două ore şi jumătate”, recomandă cotidianul.

De-a lungul celor două ore şi jumătate, filmul pune sub lupă comunitatea, îndeosebi prin intermediul instituţiilor: spitalul în care victima este internată pentru scurt timp, înainte să fie trimisă la mănăstirea în care se amestecă medicină şi superstiţii, orfelinatul din care tinerii trebuie să plece la 18 ani, familia care preia copiii şi închiriază camerele fără să aştepte plecarea definitivă a foştilor chiriaşi, relatează şi cotidianul La Croix.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)