Lazorin are nevoie de ajutorul nostru

Medicii cer bani, iar operaţia este gratuită

lazorin

Tânăra familie Guşan din Tomeştii Noi, raionul Glodeni, se bucura nespus de venirea pe lume a celui de-al doilea copil. Însă după o naştere, prin cezariană, destul de complicată, fericirea lor a dispărut. Micuţul Lazorin s-a născut pe 12 octombrie cu o malformaţie congenitală (despicătură labio-maxilo-palatină pe dreapta, hemoragie suprarenală bilaterală), în popor se numeşte gură de lup, buză de iepure.

De la maternitatea din Glodeni, au fost trimişi în secţia de patologie a nou-născuţilor a Institutului Mamei şi Copilului, unde li s-a spus că băieţelul lor va avea nevoie de două operaţii. „Medicii ne-au spus să pregătim bani, vreo 7000 de lei. Dar nu avem aşa sumă, ce am mai avut prin casă, am achitat operaţia de cezariană, toate medicamentele, drumul dus-întors la Chişinău. Doar soţul lucrează, jumătate din salariul său îl dăm pe credit, iar restul abia ajunge pentru lapte praf şi scutece”, se plânge mama, Elena Guşan.

Cineva din cunoştinţele lor m-a rugat să-i ajut, deoarece sunt o familie modestă şi nu au cum să adune cei 7000 de lei pentru prima intervenţie chirurgicală. Mai întâi, am sunat la Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM), unde ni s-a spus că astfel de intervenţii sunt gratuite, conform numărului 1387, capitolul 2, punctul q, din Programul unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală. „Copilul este asigurat de Stat, părinţii trebuie să meargă la medicul de familie, la specialist, iar cu trimiterile necesare la spitalul unde va fi efectuată intervenţia, gratuit”, ne-a răspuns Snejana, operatorul de la Linia Verde a CNAM-ului.

Au nevoie de lapte praf şi scutece

Elena şi Nicolae Guşan se pregătesc pentru a obţine trimiterile pentru prima intervenţie, iar noi vom monitoriza ca Lazorin să fie operat gratuit şi să beneficieze de asistenţă medicală conform legislaţiei. Tânăra familie mai are o fetiţă mai mare, de curând au procurat pe credit o căsuţă bătrânească. „Ne descurcăm greu, mai ales acum, după ce am născut, banii s-au terminat şi nici reparaţia la căsuţa cumpărată nu am finisat-o. Pe băiat îl hrănesc cu lapte praf, o cutie costă 100 de lei, însă aceasta îmi ajunge doar pentru câteva zile, de restul (scutece, şerveţele, hăinuţe) nici nu mai vorbesc”, ne spune Elena.

Cei care vor să ajute tânăra familie cu lapte praf (Bellact), scutece numărul 2 şi 3, hăinuţe, ne pot contacta la redacţia „Jurnal” de Chişinău. Tel: 0 22 23 76 45 sau îmi puteţi scrie pe adresa de mail: chirilescucarolina@yahoo.com.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)